Onderzoekers aan de University of Bristol hebben ontdekt dat de snelheid waarmee we drinken beïnvloed wordt door de vorm van het glas waaruit we drinken. Rechte glazen zouden ons trager doen drinken dan gebogen glazen.
David Troy, psycholoog en onderzoeker, zegt dat excessief drinken een groot probleem is voor de publieke gezondheidszorg. Daarom is het belangrijk om onderzoek te verrichten naar strategieën die het alcoholgebruik kunnen controleren. Samen met Angela Attwood, een lid van de Tobacco and Alcohol Research Group, ging hij op zoek naar de omgevingsfactoren die bijdragen aan dat overdreven gebruik van alcohol. Op basis daarvan kunnen ze dan op zoek gaan naar manieren om mensen op een verantwoorde wijze alcohol te laten drinken.
"Het is moeilijker om uit te maken hoeveel je drinkt wanneer je uit een gebogen glas drinkt", klinkt het. "Hoewel de mate waarin we drinken al verminderd is sinds het begin van de jaren 2000, kunnen de cijfers nog meer naar beneden getrokken worden."
Om het onderzoek zo realistisch mogelijk te maken, voerden ze het uit in een publieke omgeving. Een groep van 160 mannen en vrouwen, zonder voorgeschiedens van alcholproblemen, werden twee weekends lang geobserveerd. Het ene weekend kregen ze een gebogen glas, het andere weekend kregen ze een recht glas.
Nadien bleek dat de eigenaars van de pub op dagen waarop een recht glas werd gebruikt een lagere omzet kenden dan dagen waarop de klanten uit een gebogen glas dronken. Een verschil van maar liefst 24 procent dook op.
"De snelheid waarmee bier wordt gedronken kan een direct effect hebben op het niveau van intoxicatie. En dit heeft dan weer invloed op hoeveel alcohol wordt geconsumeerd op een avond. Terwijl velen verantwoord omgaan met alcohol, is het toch niet moeilijk om een glas te veel op te hebben", vertelt Attwood.
Hetzelfde effect treedt overigens ook op met non-alcoholische dranken.
"Ons onderzoek geeft aan dat kleine veranderingen zoals de vorm van het glas individuen kan helpen om een preciezer oordeel te vormen over het volume dat wordt gedronken", besluiten de onderzoekers. "Dat zou dan moeten leiden tot trager drinken."