Meer dan 185.000 Belgen hebben meer dan 1 job. Zij zijn de slashies, omdat ze telkens een slash moeten toevoegen aan hun job. Ze zijn bediende slash barman of leerkracht slash verkoper. Er komen steeds meer slashies bij, maar dat is net een goede zaak volgens arbeidsspecialisten.
4,1 % van de werkende Belgen heeft een tweede job. Dat blijkt uit de cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie. Het zijn iets meer mannen dan vrouwen, meer ongehuwden dan gehuwden en het gaat vooral om hooggeschoolden. Dat is niet abnormaal volgens arbeidssocioloog Jan Denys van Randstad: Het is een verkeerd beeld dat mensen denken dat het om laaggeschoolden gaat die twee jobs moeten combineren om de eindjes aan mekaar te kunnen knopen. Dat kan het geval zijn in de Verenigde Staten maar in België is dat zeker niet zo. Hier is het eerder om wat bij te verdienen.
EXTRAATJE
Je kan het vergelijken met jobstudenten. Die werken ook niet zozeer om daarmee hun studies te betalen, maar wel om wat extra geld te hebben om leuke dingen te kunnen doen, uitgaan of reizen. Het is ook een breder verhaal. Mensen kiezen voor een tweede job omdat ze in hun bestaande job niet helemaal hun ei kwijt kunnen. Omdat ze hun expertise en kennis niet goed kunnen uitspelen wat dan wel mogelijk is in een tweede job. Of ze gebruiken het als eerste stap naar een zelfstandige zaak en dan doen ze het eerst in bijberoep.
TOENAME
Van alle mensen met een tweede job, heeft bijna één op vijf (19,0%) een eerste job in de sector van de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Onderwijs staat op de tweede plaats.
Het combineren van jobs is van alle tijden. Toen ik in de lagere school zat, weet ik dat een aantal leerkrachten na hun uren verzekeringspolissen aanboden., aldus Denys. Het fenomeen van een tweede job is wel aan het toenemen maar dat is geen slechte zaak. Tot voor kort was er zeer veel zwartwerk voor de tweede job. De flexi-jobs kunnen een rol spelen om dat werk officieel te maken. We zitten nu aan een goede 4% die een tweede job hebben. Als we daar het zwartwerk bijtellen komen we wellicht eerder aan 10%. In Nederland is dat al het geval, daar heeft 10% van de werkende bevolking een tweede job.
BOOST
Het zou niet goed zijn moesten daardoor voltijdse jobs verdwijnen en mensen in de werkloosheid worden gedwongen, maar daar zijn geen tekenen voor. Het gaat om eerder kleine jobs die niet in de plaats komen van andere jobs. Globaal is het dus een positief fenomeen: mensen verdienen bij en dat inkomen wordt dikwijls uitgegeven, dus dat is dan een boost voor de economie aan de consumptiekant en vaak is het ook werk dat anders niet zou gebeuren.