"Een grote opluchting", opent CEO Thomas De Roover De Brauwer. "Er is vertrouwen in het actieplan waar wij de voorbije dagen hard aan gewerkt hebben. We bieden de nodige garanties dat de feiten die zich voorgedaan hebben niet meer kunnen gebeuren."
Het bedrijf investeert in cameratoezicht dat via een livestream zal te bekijken zijn. Het hanteert in de toekomst ook een nultolerantiebeleid ten opzichte van de aanvoerders en het eigen personeel. "Er komt ook een volledige doorlichting door een onafhankelijk onderzoeksinstelling. De jongste dagen kwamen zij al onze installaties bekijken en die bleken 'state of the art'."
"De dierenmishandelaars werden op basis van de beelden geïdentificeerd en hun slachtvergunning werd ingetrokken door de Dienst Dierenwelzijn. Minister Weyts legt het slachthuis zelf een ton strenge voorwaarden op, zodat het Exportslachthuis zich in de toekomst kan bewijzen als een positief voorbeeld inzake dierenwelzijn», vult het kabinet van minister Weyts in een mededeling aan.
"Eerst zien en dan geloven"
Dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights willen absolute openheid over de inhoud van het actieplan van het varkensslachthuis in Tielt. Het was Animal Rights die twee weken geleden de kat de bel aan bond door het verspreiden van een schokkende filmpje. "Het gaat hier niet om incidentele gevallen maar over structurele wanpraktijken en die vergen structurele maatregelen", aldus de dierenrechtenorganisaties.
Ze hebben maar weinig vertrouwen in het actieplan. "Eerst zien en dan geloven", onderstreept GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Gezien de plannen om de slachtcapaciteit uit te breiden met één miljoen dieren extra is het dierenwelzijn ons inziens verre van verzekerd", vult Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights aan.