Inconsistente slaappatronen kunnen schade aan je hersenen berokkenen en slaap inhalen in het weekend helpt helemaal niet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in Journal of Neuroscience op dinsdag. "Dit is het eerste onderzoek dat bevestigt dat slaapgebrek daadwerkelijk kan resulteren in een verlies van neuronen," zegt neurowetenschapper Sigrid Veasey.
"Velen gaan ervan uit dat dutjes en slapen in het weekend u kan helpen om uw slaaptekort in te halen, maar die strategie zal de schade die u al hebt opgelopen aan uw hersenen niet repareren," zegt neurowetenschapper Sigrid Veasey van de Universiteit van Pennsylvania.
Veasey en haar collega's bestudeerden muizen die aan een slaapschema vergelijkbaar met dat van werknemers die in ploegendienst werken, onderworpen werden. Ze sliepen voor korte periodes op wisselvallige tijdstippen. De onderzoekers vonden dat korte periodes slapen, enorme schade aan de hersenen veroorzaakt. De muizen verloren 25 procent van de neuronen in de locus coeruleus, het deel van hun hersenen dat instaat voor alertheid en cognitieve functies.
De wetenschappers geloven dat wanneer de muizen inconsequent sliepen, hun nieuwere cellen meer Sirtuin type 3 aanmaken. Dat is een eiwit dat energie en bescherming tegen ziektes creëert bij muizen. Maar na enkele slapeloze nachten viel de creatie van het eiwit stil en begonnen de cellen sneller af te sterven dan normaal.