Een Amerikaanse First Lady en een van de beste doelmannen ter wereld. Als Slovenië dezer dagen de actualiteit haalt, is de kans groot dat Melania Trump of Jan Oblak er voor iets tussenzit. De ene bracht een merchandising-machine op gang en lokt hordes toeristen, de andere doet de Slovenen met zijn prestaties bij Atlético Madrid dromen op voetbalvlak. Wereldwijd veel minder bekend zijn Tina Maze en Primo Rogli?. Minder bekend, maar minstens even bemind door de lokale bevolking. En dat is niet toevallig: de voormalige alpineskiester en schansspringer zijn de uithangborden van Slovenië als wintersportland.
"Niet klein, maar boetiek"
Dat Roglic intussen de latten heeft ingeruild voor een koersfiets, doet geen afbreuk aan de reputatie van zijn land. Slovenië beschikt over 49 skigebieden, goed voor een totaal van 272 kilometer piste. Je zou onze resorts klein kunnen noemen, maar wij omschrijven ze liever als boetiek', knipoogt gids Petra. Vrij vertaald: ervaren wintersporters blijven wellicht op hun honger zitten, maar families komen in alle opzichten aan hun trekken. En dat voor een dagprijs van maximum 35 euro.
Het populairste station is dat van Krvavec, omdat het op slechts 22 kilometer van de luchthaven in de hoofdstad Ljubljana ligt. Dit gebied omvat 30 kilometer piste, op een hoogte tot 1.971 meter. Voor het grootste resort moet je evenwel naar het noordoosten opschuiven. Pohorje ligt in Maribor en strekt zich uit over ruim 41 kilometer piste. Skiën of snowboarden doe je hier met uitzicht over de tweede grootste stad van het land, vanop een hoogte tot 1.327 meter.
Angstzweet aan de schans
Tegen de grens met Italië en Oostenrijk, situeert zich met Kranjska Gora een derde populair resort. De pistes overbruggen hier een afstand van 20 kilometer en gaan tot 1.295 meter hoog. Zeer nabijgelegen hotels en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding maken dit gebied het meest illustratief voor het familiale karakter van Slovenië.
De regio ontleent verder zijn bekendheid aan Planica, het mekka voor schansspringers en skivliegers. In deze vallei werden meerdere wereldrecords gevestigd en de jaarlijkse wereldbekerwedstrijd lokt keer op keer een massa fans. Bij de doorsnee bezoeker breekt het angstzweet al uit aan de voet van de schans. Gelukkig heeft de site ook een museum, waar de simulator je in alle veiligheid door de lucht doet zweven.
Paradijs voor natuurliefhebbers
Eens de sportieve honger is gestild, kan je vanuit Kranjska Gora naar Ljubljana trekken voor een citytrip. Onderweg loont het evenwel de moeite om halt te houden in Bled. Dit stadje is vooral bekend om zijn prachtige meer. In de winter vriest het dicht en kan je er schaatsen, terwijl de warmwaterbronnen een zomers zwempartijtje mogelijk maken. Ook het bijhorende kasteel op de klif waar je met een indrukwekkend uitzicht kan eten in het gereputeerde Jezerek-restaurant verdient een bezoekje, net als de kerk op het eilandje. Als een van de populairste attracties van het land, moet je de toeristische drukte er wel bij nemen.
Veel rustiger is het in Bohinj, een dertigtal kilometer verderop. Het gelijknamige meer is het grootste en diepste van Slovenië. Gelegen aan de rand van het nationaal park van Triglav, bevindt de hoogste berg zich bovendien vlakbij. Een paradijs voor natuurliefhebbers dus. Om een echte Sloveen te zijn, moet je de beklimming tot op 2.864 meter minstens een keer in je leven doen, verwijst gids Petra naar het nationale symbool, dat zijn naam ontleent aan de drie toppen.
Jonge en groene hoofdstad
Aangekomen in Ljubljana, maakt de natuur plaats voor de stad. Toch blijkt leefbaarheid' ook hier een stokpaardje. Veel meer dan aan een metropool, doet het kloppend hart van Slovenië denken aan een groot uitgevallen dorp. Bovendien is er de autovrije zone, die ruim een decennium geleden werd ingevoerd en steeds verder uitbreidt. Zo sieren wandelaars, fietsers, openbaar vervoer en elektrische alternatieven het straatbeeld. Dat Ljubljana in 2016 werd uitgeroepen tot Green Capital of Europe, was dan ook een logisch gevolg, net als de jonge populatie. Bijna een kwart van de 280.000 inwoners is student en de gemiddelde leeftijd schommelt rond de 32 jaar.
De bekendste bezienswaardigheden in Ljubljana zijn het kasteel en de drie bruggen op weg naar de oude stad. Heel wat gebouwen dragen de stempel van Joe Ple?nik, een architect die er zelf werd geboren. Naar de ideale afsluiter van een trip door Slovenië, is het tot slot niet lang zoeken: een tasje koffie met een stuk potica. Deze traditionele, gerolde cake met een vulling van noten of chocolade betekent niet toevallig schoonheid' in het Sloveens. Onweerstaanbaar dus!
Matthias Adriaensen
Praktisch
De afstand tussen Brussel en Ljubljana bedraagt een kleine 1.200 kilometer. Wij vlogen vanuit Charleroi met Wizz Air naar de Joe Pu?nik-luchthaven in Ljubljana. Die verplaatsing neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.