De coronacrisis heeft de Vlaamse samenleving «door elkaar geschud, maar niet op de knieën gekregen», aldus Jambon (foto). De economie herstelt zich en Vlaanderen behoort tot de vaccinatiekampioenen. Maar Vlaanderen mag niet achteroverleunen. «We moeten nu doorpakken en het ambitieniveau nog hoger leggen».
Vorig jaar zette de Vlaamse regering het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ in de steigers. Een investering van 4,3 miljard moest helpen om Vlaanderen klaar te maken voor het post-coronatijdperk. Maar nu moet Vlaanderen de volgende stap zetten. Daarbij schuift de Vlaamse regering enkele grote prioriteiten naar voor.
MEER JOBS
«Absolute topprioriteit is de arbeidsmarkt», aldus Jambon. Hij wil Vlaanderen opnieuw laten aanknopen met de ambitie om meer mensen aan het werk te krijgen en een werkzaamheidsgraad van 80% te halen. Andere speerpunten zijn het klimaat en de efficiëntie van de overheid.
Op begrotingsvlak mikken Jambon en co op een halvering van het structurele tekort van 1,8 miljard euro tegen het einde van de legislatuur.
MINDER REGISTRATIERECHTEN
Om die budgettaire doelstelling te halen, moet de regering ook besparen. Zo zal het Groeipakket (de kinderbijslag) maar 1 in plaats van 2% geïndexeerd worden en wordt de doelgroepkorting selectiever. Verder blijft de geplande jobbonus voor mensen met een laag inkomen behouden en wordt er gesleuteld aan de woonfiscaliteit.
Zo gaat het registratietarief voor de enige eigen woning van 6 naar 3%. Tegelijk gaat het tarief voor een tweede, derde, vierde,... woning omhoog. Het systeem van de meeneembaarheid - de mogelijkheid om de registratiebelasting die betaald werd op een vorige woning af te trekken van de registratierechten bij een volgende woning - wordt «geleidelijk afgeschaft».
Jambon verwees ook naar het dossier van de PFOS-vervuiling. «De tijd is voorbij dat bedrijven onze omgeving ongestraft kunnen vervuilen of verontreinigen», aldus Jambon.