Nadat musea in de Verenigde Staten en Groot Brittannië de selfiestick al hadden verbannen, hebben ook Australische musea neen gezegd tegen het nieuwe gadget. Het verbod zou er komen omdat ze bang zijn dat de gadgets schilderijen zullen beschadigen. Time Magazine riep de selfiestick vorig jaar nog uit tot één van de beste Japanse uitvindingen.
Een selfiestick is een soort van stok waar je een gsm op kan zetten. Zo kunnen gebruikers vanop een afstand een selfie maken. De gebruiker kan via bluetooth de sluiter automatisch hanteren door een knop op de stok in te drukken. De selfiestick wordt vaak gebruikt op toeristische uitstappen. Zo trekken mensen foto's van zichzelf voor beroemde gebouwen en kunstwerken.
De National Gallery of Victoria, de National Gallery of Australia in Canberra en de National Portrait Gallery ondergaan zo hetzelfde lot als de Australian Open waar de selfiestick niet meer welkom is. Het zou voor te veel afleiding zorgen bij de tennisspelers. Eerder was er al een verbod in een aantal stadions in Engeland omdat het gadget zou kunnen dienen als wapen. Ook in Nederland is de selfiestick verboden in sommige musea. De musea hebben allemaal dezelfde uitleg: Selfiesticks kunnen de schilderijen beschadigen en door zijn grote dringt het gadget ook binnen in mensen hun persoonlijke ruimte.
Alle Studio 100-pretparken in België, Nederland en Duitsland willen de selfiestick ook niet meer zien. Het risico op ongelukken zou te groot zijn. 'Het is gevaarlijk voor de bezoekers maar ook voor de attracties want zo een selfiestick kan vastraken. Daarom zijn ook paraplu's en vlaggen verboden in het pretpark,' zo zegt woordvoerster Liesbeth Van Wachbeke.
Eigenaars van de selfiestick kunnen voorlopig nog steeds foto's trekken in het Louvre in Parijs en in het Tate Modern in Londen. Er wordt echter wel verwacht dat meer en meer musea de selfiestick zullen verbieden.