Op 19 maart werd een scheur ontdekt in de grond in de Rift Valley in Kenia. Geen kleine opening, maar een gapende leegte tot meer dan 15 meter breed en ondertussen al verschillende kilometers lang. De kloof is het zoveelste teken voor wetenschappers dat het hele continent langzaamaan opsplitst in twee aparte delen.
Afrika ligt namelijk op twee verschillende tektonische platen. Dat zijn stukken van de aardkorst die de buitenste laag van onze planeet dragen. Het grootste deel van het continent ligt op de Nubische plaat, maar een verticaal deel in Oost-Afrika wordt ondersteund door de Somalische plaat. Die twee bewegende onderdelen van de aardkorst drijven steeds verder van elkaar weg.
Aardbevingen op komst
De barst heeft al enkele concrete gevolgen gehad. Zo werd een huis vernield en raakte ook een snelweg zwaar beschadigd, maar de ellende zal op termijn nog groter worden. Tektonische platen die zich zo verplaatsen brengen seismische activiteit met zich mee. Dat komt omdat de korst onder de platen verzwakt en gaten zal vertonen. Bovendien zal ook het landschap veranderen. Breuken zorgen traditioneel voor een afwisseling van dalen en bergen.
Gelukkig is de volledig splitsing van Afrika nog niet voor morgen. Tektonische platen bewegen heel traag en in het geval van de Nubische en Somalische zou het gaan over enkele millimeters per jaar. Aan dat tempo zou het nog enkele tientallen miljoenen jaren duren voor de Indische Oceaan zich een weg kan banen naar de barst.