Zowel Sanders (foto) als Trump golden voor de primaries als grote favoriet in de Amerikaanse staat. Sanders kreeg 60% van de stemmen achter zich, zijn Democratische rivale Hillary Clinton 'slechts' 38%. Clinton gaf haar nederlaag tegenover Sanders snel toe, maar gelooft nog steeds in de overwinning. "Het pleit zal waarschijnlijk pas beslecht worden in maart, in plaats van in februari". "Nu gaan we nationaal met onze campagne. We zullen voor elke stem in elke staat vechten", zei ze. "Ik zal harder dan om het even wie werken voor echte oplossingen die jullie leven beter maken", sprak ze haar aanhangers toe. Op 1 maart vinden in 14 staten tegelijkertijd voorverkiezingen plaats.
Sanders en Trump winnen voorverkiezingen in New Hampshire
Bij de Republikeinen is Donald Trump als grote winnaar uit de bus gekomen (35,1%). In Iowa moest hij de duimen leggen voor Ted Cruz, die nu een derde plaats behaalde met 11,6%. Vrij onverwacht werd John Kasich tweede in het Republikeinse kamp met 15,9%. Senator Marco Rubio, die in Iowa nog een derde plaats haalde, staat pas op de vijfde plek met 10,6%.
Superdelegates
Hoewel de 74- jarige Sanders succes oogst bij de voorverkiezingen, blijft het verschil in het aantal afgevaardigden groot. Zo heeft Clinton voorlopig 394 afgevaardigden, de zelfverklaarde sociaaldemocraat moet het voorlopig met 42 doen. Een presidentskandidaat bij de Democraten moet minstens 2.382 afgevaardigden verzamelen vooraleer hij of zij kan strijden tegen de Republikeinse uitverkorene.
De grote voorsprong van Clinton is te danken aan de zogenoemde superdelegates. Anders dan bij de Republikeinen kunnen honderden Democraten tijdens de nationale conventie stemmen op wie ze willen, zonder rekening te houden met de voorverkiezingen. Clinton heeft een groot aantal van de stemmen van die superdelegates al in haar zak.
Donald Trump krijgt dankzij zijn overwinning minstens 10 afgevaardigden toegewezen. Kasich krijgt er zeker 9, Cruz en Bush krijgen er al zeker 2. Dat brengt het totaal voor Trump, na voorverkiezingen in twee staten, op 17 afgevaardigden. Cruz heeft er 10, Marco Rubio 7, Kasich en Bush 3. Bij de Republikeinen zijn 1.237 afgevaardigden nodig om de nominatie binnen te rijven.
New Hampshire is de tweede staat waar voorverkiezingen gehouden worden. Vorige week werd er gestemd in Iowa, op 20 februari zijn er voorverkiezingen in Nevada bij de Democraten en in South Carolina bij de Republikeinen.