Klachten aan de rug, nek en schouders komen steeds vaker voor. Uit een studie van het Kenniscentrum (KCE) uit 2006 blijkt dat 1,5 miljoen Belgen kampen met chronische rugpijn. Dat komt overeen met 5,4 miljoen ziektedagen en een kostprijs van 1,6 miljard euro per jaar. "Ondertussen zitten we bijna tien jaar verder en er is geen enkele reden om aan te nemen dat die groep kleiner wordt. Integendeel", zegt voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Chiropractors (BVC) Bart Vandendries (foto rechts) aan Metro.
Met name het feit dat we veel en lang op ons achterwerk zitten is schadelijk voor onze gezondheid. "De gemiddelde werkmens komt s ochtends uit bed, schuift aan tafel voor een ontbijt, gaat vervolgens met de auto of de trein naar het kantoor om daar ook een hele dag te zitten. Wie tussendoor geen tijd maakt om te sporten, is gedoemd om rugpijn te ontwikkelen." Smartphones en tablets die altijd en overal aanwezig zijn zorgen bovendien nog eens voor extra druk op de nek en schouders.
Naast effectieve pijn, oefenen rugklachten ook een serieuze impact uit op sociaal leven. "Mensen die kampen met chronische rugpijn kunnen niet lang stilzitten of rechtstaan. Hierdoor kunnen ze moeilijk of niet mee naar een receptie of een barbecue, ze kunnen geen uitjes maken met hun partner of kinderen en kunnen zelfs niet in de tuin werken", somt Vandendries op. Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat mensen die leven met chronische rugpijn nog minder bewegen waardoor ze meer risico lopen op overgewicht en hart- en vaatziektes.
Preventie
Onder het mom van beter voorkomen dan genezen, benadrukt de rugspecialist dat een goede zithouding broodnodig is. Hij hamert er ook op dat mensen met een zittend beroep zoveel mogelijk moeten bewegen. "Zet je printer wat verder van je bureau, neem voldoende pauzes en strek je schouders regelmatig. Maak daarnaast tijd om per week twee keer anderhalf uur te sporten. Zo bouw je een buffer op tegen rugpijn."
Onbekend is onbemind
Momenteel zijn er 112 chiropractors lid van de BVC, wat overeenkomt met zowat 95% van alle chiropractors in België. Met de derde editie van de week van de rug willen ze de deuren van hun praktijken openen. Niet voor een onderzoek, maar wel om de drempel te verlagen opdat mensen makkelijker binnen wandelen met hun vragen. "Omdat chiropraxie in België op dit moment nog niet erkend wordt als conventionele geneeswijze, weten veel mensen niet wat ons beroep inhoudt. Daardoor komen ze vaak in een later stadium bij ons op consultatie. Met de week van de rug willen we daar komaf mee maken."
(ldc)