Recordinvesteringen in offshore-windparken

Recordinvesteringen in offshore-windparken

Het voorbije jaar is in Europa 43 miljard euro geïnvesteerd in windenergie: ruim een vijfde meer (22 procent) dan in 2015, zo blijkt uit cijfers van WindEurope, de spreekbuis van de Europese windindustrie. Dit jaar worden minder investeringen verwacht. Van die 43 miljard euro werd 27,6 miljard euro in nieuwe parken geïnvesteerd, waarvan een recordbedrag van 18,2 miljard euro in offshore-windparken. Nieuwe onshore-windparken waren goed voor 9,4 miljard euro investeringen: 5 procent minder dan in 2015 en meteen de eerste daling in vijf jaar tijd.

WindEurope wijst wel op de oneven geografische spreiding van de investeringen in nieuwe parken. Tachtig procent van de nieuwe investeringen is voor rekening van vier landen: Groot-Brittannië, Duitsland, België (2,3 miljard euro - 688 MW aan nieuwe capaciteit) en Noorwegen. Veertien EU-lidstaten kwamen met geen enkele nieuwe investering in windenergie."Verontrustend", vindt WindEurope.

Voor 2017 worden minder investeringen verwacht, aldus de sector. Logisch, klinkt het bij woordvoerder Joël Meggelaars. Projectontwikkelaars hebben nieuwe investeringsbeslissingen in 2016 gefinaliseerd, om zeker te zijn van bestaande subsidieregelingen. In 2017 gaan veel landen, zoals Duitsland en Nederland, over tot steunmechanismen voor offshore gebaseerd op veilingen.

bron: Belga