Windturbines in de Belgische Noordzee en op land waren gisterochtend goed voor 3.100 MWh per uur, bevestigt Bram Claeys, algemeen directeur van ODE Vlaanderen. «Dat is een record. Zowat een derde van onze consumptie werd gedekt door windenergie die in België werd opgewekt».
Het record is geen verrassing. Het waait veel, maar ook niet te hard zodat windmolens op zee dienen uitgeschakeld te worden. En er komen steeds meer windturbines bij, zodat de capaciteit stijgt. «De omstandigheden waren optimaal», aldus Claeys. Op winderige dagen zullen in de toekomst dus nog meer records sneuvelen.
Omgekeerde wereld
Door de recordproductie kende ons land zaterdagnacht negatieve stroomprijzen. De onevenwichtsprijzen bedroegen op een bepaald moment -110 euro per MWh. «Vrij veel», zegt Matthias Detremmerie van Elindus, een energieleverancier voor bedrijven.
Die onevenwichtsprijzen dienen om het Belgische stroomnet in evenwicht te houden tussen vraag en aanbod. Als er veel aanbod is en weinig vraag, kan die prijs negatief zijn. Dan worden producenten betaald om centrales af te schakelen, of krijgen grote industriële bedrijven geld toegestopt om extra stroom te verbruiken. De omgekeerde wereld dus.