«Als we onszelf of onze vrienden moeten verdedigen, zullen we geen andere keuze hebben dan Noord-Korea volledig te vernietigen», klonk het. Hij zei te hopen dat het niet zover zou komen. «Raketman is op een zelfmoordmissie voor zichzelf en zijn regime», zei hij nog. De Amerikaanse president noemt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wel vaker «raketman», een verwijzing naar het Noord-Koreaanse raketprogramma.
Trump haalde ook het begrip schurkenstaten' of rogue nations' weer uit de schuif. Dat is een term die vaak gebruikt werd onder het presidentschap van Bush junior. The Donald' had het specifiek over Iran en Noord-Korea. De deal over het kernprogramma van Iran noemde hij «een vernedering voor de Verenigde Staten». Die deal wordt door velen als een belangrijke verwezenlijking van de vorige president, Barack Obama, gezien.
«America first»
Verder leek het soms of de Amerikaanse president op het campagnepad was. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten voor hem op de eerste plaats komen. Hij hekelde ook nog grote handelsverdragen waardoor jobs in eigen land verloren gaan. Daarnaast kreeg Venezuela een stevige veeg uit de pan. Over het klimaat zweeg hij in alle talen. Tijdens zijn speech verweet hij de Verenigde Naties een «gebrek aan efficiëntie», maar na afloop zei hij wel dat de organisatie een «groot, groot potentieel» heeft.
De Belgische premier Charles Michel (MR) spreekt vrijdag de Algemene Vergadering toe. Het is al de derde keer dat hij het spreekgestoelte op de jaarlijkse bijeenkomst in New York betreedt. Ook de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho zal de wereldleiders later deze week nog toespreken.