Het Nederlandse RIVM verklaarde op zondag dat in de eerste helft van juni "zeer lage" niveaus van door de mens gemaakte (dus geen natuurlijke) radioactiviteit gemeten zijn in Noorwegen, Zweden en Finland. Volgens het onderzoeksinstituut kan de combinatie van radionucliden - radioactieve, onstabiele atomen - verklaard worden door een abnormaliteit in de brandstofelementen van een kerncentrale.
Hoewel het specifieke land van oorsprong niet met zekerheid bepaald kan worden, zou die kerncentrale zich ergens in West-Rusland kunnen bevinden. Dat bleek uit de berekeningen om te ontdekken waar de radioactieve deeltjes vandaan kwamen. Een exactere locatie kan door beperkte data niet bepaald worden, staat te lezen op de website van het RIVM.
Rusland: "geen incidenten"
Maar Rusland ontkent dat er iets aan de hand zou zijn in de twee kerncentrales in het westen van het land."Er zijn geen incidenten gemeld in de Leningrad kerncentrale en de Kola kerncentrale, beide werken normaal, er zijn geen klachten geweest over de functionaliteit van de apparatuur", zo klinkt het in een verklaring op het mediakanaal RIA Novosti, wat verbonden aan het staatsbedrijf voor kernenergie Rosatom.
Unsplash
Woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov heeft ook ontkend dat een incident heeft plaatsgevonden. "We hebben een uitzonderlijk en modern systeem voor het bewaken van de nucleaire veiligheid en zoals je hebt gezien, waren er geen alarmen voor dreigende of noodsituaties", zei Peskov maandag. "We weten niet wat de bron van de door Nederland gerapporteerde straling", voegde hij eraan toe.