Quebec: de gedroomde bestemming voor foodies

Quebec: de gedroomde bestemming voor foodies

Zin om de wieg van het Franstalige Amerika te verkennen via je smaakpapillen? Ieder jaar verwelkomt de stad Quebec niet minder dan 4,7 miljoen toeristen uit 75 verschillende landen. Er waren al speciale weken in het teken van de ‘typische' poutine (frieten met kaas eroverheen) en de burger. Andere ingrediënten worden in de schijnwerpers gezet op speciale festivals. Zo is er het Grilled Cheese Festival, het Tartarefest en het BBQ Fest. Tegenwoordig kunnen culinaire toeristen ook streekproducten en de typisch Quebecse gastronomie ontdekken.

Een citytrip om te smullen

Niet alleen kreeg de stad, die om zijn Vieux-Québec op de Unesco-werelderfgoed lijst staat, de Leading Culture Destinations Awards in 2016, ze wordt ook beschouwd als de gastronomische hoofdstad van Noord-Amerika. In de streek worden heerlijke producten verbouwd die, hoewel minder bekend, in niets moeten onderdoen voor hun concurrenten uit de VS of zelfs voor hun Europese ‘familieleden': seizoensgroenten, confituur van boomtomaat, kersensiroop, appelboter, cola met ahornsiroop, kariboepaté, enzovoort. Om kennis te maken met al die verse lokale producten en met de sympathieke landbouwers die ze verbouwen, moet je op de markt van de Vieux Port zijn. Daar komen lekkerbekken het fijne te weten over de eetgewoonten van de Québecois.

Ontdek een veganistische bistro, kleinschalige bierbrouwers of specialisten van de poutine en bezoek tegelijk de bruisende Saint-Roche-wijk tijdens de ‘smulrondleiding' van de Quebec City Tour, die proeverijen en culturele uitjes buiten de begane paden combineert. Wie thuis zelf een graag achter de potten staat en snaktnaar een andere innovatieve culinaire ervaring, kan terecht in hartje stad bij Ateliers et Saveurs, waar de Franse expat Eric Gautier hen opwacht voor een top epicurisch moment.

Zoetekauwen zullen misschien de voorkeur geven aan een wandeling in de historische Trait-Carré-wijk in Charlesbourg om er kennis te maken met de fudge, een ambachtelijke lekkernij die ooit uit Engeland overkwam en die Jacques & Michelle weer trending maakten in hun erg originele Fudgerie.

De schatten van l'Île d'Orléans

L'Île d'Orléans is the place to be voor de amateurs van streekproducten. Het eiland in de Sint-Lawrencerivier spitst zich toe op de land- en tuinbouw en kreeg daarom de bijnaam ‘Tuin van Quebec'. Voor agrotoeristen is het een onmisbare bestemming, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Je doet er de ene na de andere ontdekking, zoals de familie Monna & Filles, de eerste Quebecse wijnboer en producent van crème de cassis. Bernard, Catherine en Anne zijn in 2016 tot ‘Ontdekking van het jaar' uitgeroepen op de internationale Spirits Sélection by Concours Mondial de Bruxelles. Op hun domein ontvangen ze bezoekers in hun wijnkelder, hun restaurant en hun kaaswinkel, waar men tal van producten op basis van ‘gadelle noire' (aalbes) kan proeven.

Revolutie in de gastronomie

Die kwaliteitsproducten worden nog lekkerder dankzij de knowhow van meester-koks die een duit in het zakje doen om in Quebec een ware culinaire revolutie te ontketenen. De thematische menu's van Laurie-Raphaël, een van de beste eethuizen van de regio, zijn er een voorbeeld van.

Wil je nog meer authenticiteit, ga dan naar La Traite in Wendake, een autonoom reservaat van het Huron- of Wendat-volk midden in de stad Quebec, voor een waarlijk culinair avontuur. Het is een atypisch restaurant, dat zijn gastronomische inspiratie put uit de leefwijze van de First Nations, die aten wat ze jaagden, visten en plukten.

De smaak van de Quebecse kust

Voor echt onverwachte culinaire ervaringen moet je de stad Quebec verlaten en de prachtige landschappen langs de Sint-Lawrence opzoeken. Op de erfgoedsite Jardins de Métis, gelegen te Grand Métis in Gaspésie, toveren Alexander Redford en zijn chef-kok Pierre-Olivier Ferry in restaurant Villa Esteban sublieme borden tevoorschijn met de honderden eetbare bloemen die de droomplek rijk is.

Midden in Auclair, op het landgoed Acer, ontvangen Vallier Robert en Nathalie Decaigny (in Gembloers geboren!), bezoekers in hun tot Ecomuseum omgebouwde cabane à sucre (suikerhuis). Daar kom je alles te weten over de suikeresdoornteelt. En zij kunnen het weten, want hun boomgaard telt zo'n 21.000 esdoorns. Al bijna 20 jaar verkopen ze alcoholische dranken op basis van gegist ahornsap, een must voor wie deze streek bezoekt.

Praktisch: 

Tot in maart 2017 vliegt Air Canada dagelijks en rechtstreeks van Brussel naar Montreal (www.aircanada.com).  Tijdens de wintermaanden zijn er heen-en terugvluchten voor 628,16 euro. Wie zijn reis wil voorbereiden of meer te weten wil komen over activiteiten en accommodatie kan terecht op de officiële toeristeninformatie van de Quebecse overheid.

www.quebecoriginal.com

Tekst en foto's Laura Sengler