Bij verschillende Vlaamse gemeenten scheert de fusiekoorts hoge toppen. Zes gemeenten hebben tot nu al de beslissing genomen om te versmelten: Aalter en Knesselare, Zingem en Kruishoutem en tot slot Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, het toekomstige Oudsbergen. De kans is ook groot dat binnenkort Sint-Amands en Puurs zich daarbij zullen scharen.
De twee Antwerpse gemeentes hebben de voorbije weken voorbereidende gesprekken daarover gevoerd, schrijft Gazet van Antwerpen. Sint-Amands is de kleinere partner in het verhaal met 8.400 inwoners. Puurs telt er zowat 17.200.
Financieel interessant
De diensten van de twee buurgemeentes kennen elkaar al langer. "We werkten al samen via de huisvestingsmaatschappij en sinds vorig jaar het zorgbedrijf en we wisselen ook ambtenaren uit", legt de burgemeester van Puurs Koen Van den Heuvel (CD&V, foto) uit. "We staan op dat vlak al verder dan de meeste andere Vlaamse gemeenten die werken aan een fusie. Dit is geen donderslag bij heldere hemel."
Een fusie is niet alleen interessant op organisatorisch vlak. Een samensmelting levert ook aardig wat op. Sinds het fusiedecreet van juni 2016 geeft de Vlaamse regering bij een vrijwillige fusie 500 euro per inwoner om de schuldenlast te verlagen. Vooral voor Sint-Amands zou de eenwording op termijn financieel nodig zijn. De gemeente ondervindt namelijk negatieve gevolgen van de taxshift op haar inkomsten.
"Het is een mooie extra stimulans, we gaan daar ook niet flauw over doen", aldus Van den Heuvel. "Maar het is niet zo dat we sindsdien holderdebolder een fusie beginnen te plannen zijn. Dit is een positief verhaal, een manier om een betere dienstverlening te kunnen organiseren voor minder geld."
Frustratie bij buur Bornem
De twee gemeentes waren niet de enigen in de regio die dachten aan een fusie. Ook Bornem zag wel iets in een samensmelting met Sint-Amands, maar burgemeester Luc De boeck (CD&V) werd naar eigen zeggen buiten de onderhandelingen gehouden. De burgervader van Sint-Amands Peter Van Hoeymissen (CD&V) bevestigt dat er van meerdere kanten interesse was. "Maar we hebben voor Puurs gekozen omwille van de bestaande nauwe samenwerking zoals met het gezamenlijke zorgbedrijf", stelt hij. "In Bornem vindt men het blijkbaar jammer dat men niet gehoord is, maar een fusie met drie zag men daar sowieso niet zitten."