"Het was moord op klaarlichte dag en het trok de oogkleppen weg zodat de hele wereld het kon zien, het systemische racisme, een smet op de ziel van onze natie, een knie op de nek van gerechtigheid voor zwarte Amerikanen", zei president Biden over de bewuste feiten van mei 2020. Volgens Biden is de veroordeling van Derek Chauvin een grote stap naar gerechtigheid, maar daar stopt het voor hem niet bij: "Dit is niet genoeg. We kunnen hier niet stoppen. We kunnen en moeten meer doen om de kans te verkleinen dat tragedies zoals deze ooit nog kunnen gebeuren."
De president riep het land op om zich als Amerikanen te verenigen en geweld te voorkomen. "Er zijn er die de rauwe emoties van het moment willen uitbuiten, extremisten die geen interesse hebben in sociale gerechtigheid. We kunnen hen niet laten slagen daarin." Biden had eerder op de dag tegen de familie van de gedode zwarte man George Floyd gezegd dat hij opgelucht was met de uitspraak van de jury.
Volgens vicepresidente Kamala Harris is er "opluchting" na het vonnis, "maar het kan de pijn niet wegnemen". Het vonnis betekent een stap richting gelijke rechtspleging, maar ook volgens Harris er is nog werk aan de winkel. "We moeten nog steeds het systeem hervormen." Biden en Harris riepen samen het Congres op om een wet over politiehervormingen goed te keuren. Die hervormingen zouden dan genoemd worden naar George Floyd.
Schuldig over hele lijn
De jury verklaarde voormalig politieagent Derek Chauvin dinsdagmiddag lokale tijd schuldig aan de drie aanklachten: doodslag, doodslag door nalatigheid en onopzettelijk doden. Voor die veroordelingen riskeert hij respectievelijk maximaal 40, 25 en 10 jaar cel. Volgens rechter Peter Cahill zal er binnen zowat acht weken een uitspraak zijn over de strafmaat, meldt CNN. Chauvin werd geboeid de rechtszaal uitgeleid. Hij was eerder op borgtocht vrij geweest. De verdediging kan in beroep gaan.
Nadat de uitspraak van de jury bekend was geraakt, braken vreugdetaferelen uit aan het gerechtsgebouw. De menigte scandeerde "justice" of nog "Black Lives Matter".
De 46-jarige zwarte Amerikaan George Floyd stierf vorig jaar nadat de witte agent Chauvin zijn knie tijdens een arrestatie bijna 9 minuten op zijn hals had geduwd. De beelden van Floyd die meermaals om adem smeekt ("I can't breathe") en voor zijn leven vecht, brachten wereldwijd, maar zeker in de Verenigde Staten, een golf van protest tegen racisme en politiegeweld op gang.