Nog zes keer slapen en alle stemgerechtigde Belgen worden aan het stemhokje verwacht voor de lokale stembusslag. "Ik wil iedereen oproepen om op 14 oktober voluit deel te nemen aan de verkiezingen. Met overtuiging", blikte de premier vooruit.
Zijn boodschap was vooral gericht aan de jongeren die voor het eerst hun stem mogen uitbrengen. "Democratie leeft enkel als men eraan deelneemt", aldus de eerste minister. Hij merkte op dat er elke dag een nieuwe buzz of polemiek ontstaat. "We trappen te vaak in de val van fakenews, zonder altijd te checken of het wel klopt", waarschuwde hij. "Factchecking is essentieel in een samenleving die gebaseerd is op waarden en vrijheden."
Manipulatie videobeelden
Daarom zal de regering een fonds steunen dat projecten rond factchecking aanmoedigt - een aankondiging die op de oppositiebanken rumoer de kop deed opsteken. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) werkt aan de uitbouw van dat fonds, dat volgend jaar met 1,5 miljoen euro van start gaat.
Concreet kan het onder meer gaan over de ontwikkeling van tools die burgers moeten toelaten om beter te begrijpen welke organisaties achter bepaalde online-advertenties schuilgaan of over tools die toelaten om manipulatie van videobeelden te controleren. Ook het benutten van nieuwe technologieën om desinformatie vlotter op te sporen of samenwerkingsprojecten om systemen te ontwikkelen om desinformatie op te sporen, zullen binnen de scope van het fonds vallen.
"Uitgebluste indruk"
Oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang reageren teleurgesteld op de regeerverklaring van premier Charles Michel. Volgens sp.a-fractieleider Meryame Kitir gaf de premier een "uitgebluste" indruk en volgens Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas dreigt "opnieuw een jaar van ontgoocheling". Voor Kristof Calvo (Groen) was het klimaat "de grote afwezige" in de State of the Union. De Franstalige oppositiepartijen verwijten Michel dan weer dat hij "totaal geen band meer heeft met de realiteit".