Het akkoord is een reactie op een eerdere mislukte poging tot een verlenging. Toen wilde de meerderheid de duur optrekken naar 48 uur voor alle misdrijven, met een mogelijkheid om bij terrorisme daar nog eens 24 uur bij te doen. De tekst kreeg echter onvoldoende steun op de oppositiebanken.
Het nieuwe voorstel verlengt de administratieve aanhoudingstermijn van 24 naar 48 uur. Dat gebeurt via een wijziging van het Grondwetsartikel dat de maximale aanhoudingstermijn zonder bevel van de rechter vastlegt. Het voorstel werd mee ondertekend door oppositiepartijen sp.a en cdH, wat de vereiste tweederdemeerderheid verzekerde.
"We geven rechters extra tijd"
Voor federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) "houdt de verlenging het evenwicht tussen het verzamelen van wettelijke bewijzen, het waken over de veiligheid en het waarborgen van de mensenrechten". "Het lijkt ons aangewezen om rechters extra tijd toe te kennen om te kunnen beslissen of een aanhoudingsbevel zal worden uitgevaardigd", vult CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten aan.
Bij de oppositie reageert Meryame Kitir (sp.a) tevreden. "We zijn blij dat we vanuit de oppositie echte oplossingen op het terrein mee kunnen steunen, in plaats van symbolen", aldus de fractieleidster.