Waarom zijn de boetes onwettig?
Het Hof van Cassatie oordeelde dat de politie procedurefouten maakt bij de verwerking van de boetes. Om een boete te kunnen uitschrijven, gaat de politie namelijk op zoek naar de eigenaar van de auto die in de fout was. Daarvoor zoekt het in de kruispuntbank bij de Dienst voor Inschrijvingen (DIV) naar de persoon die overeenstemt met de genoteerde nummerplaat en daar knelt het schoentje. De politie moet namelijk een machtiging hebben om informatie op te zoeken in de databank en die is er niet. Daarmee schenden de agenten, volgens het Hof van Cassatie, de privacyregels.
Wat als je nu een boete krijgt?
De vier arresten die handelen over de verkeersinbreuken brengen heel wat onduidelijkheid teweeg. Concreet zullen de vier zaken waarover het hof zich heeft uitgesproken moeten worden overgedaan. In principe kan iedereen die nog een onbetaalde boete heeft of die in de komende weken geflitst wordt, die dus aanvechten. Of dat dan ook effectief tot een vrijspraak leidt, is onduidelijk.
Voorlopig krijgen agenten geen speciale richtlijnen voor het uitschrijven van boetes, meldt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. "We gaan de arresten van het Hof van Cassatie vandaag bestuderen, daarna beslissen we of we iets gaan doen."
Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weet niet wat het effect van de uitspraken zal zijn, zeker voor de boetes en rechtszaken die nog hangende zijn. "De vragen naar de retroactiviteit zijn complexer", aldus de minister. "Mijn diensten zijn dat aan het bekijken. We zullen daar zo snel mogelijk duidelijkheid over scheppen."
Hoe reageert de regering?
De regering werkt momenteel aan twee pistes om het probleem aan te pakken. Allereerst heeft de politie gisterenochtend een machtiging aangevraagd en ingediend het bevoegd sectoraal comité van de Privacycommissie. Hoeveel tijd dat in beslag zal nemen, is niet meteen duidelijk.
Daarnaast is staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) begonnen aan een nieuwe wettelijke basis voor de uitwisseling en het beheer van gegevens. Het liberale regeringslid vindt dat het "unieke" Belgische systeem niet meer van deze tijd is. Begin volgend jaar wil De Backer met een voorstel komen voor een meer specifieke wetgeving. Ook moet er bij elke dienst een verantwoordelijke komen voor het beheer van databanken en zal er achteraf een strenge controle gebeuren door de Privacycommissie.