De mate waarin we onze oceanen bevuilen is naar ongekende diepten gezakt, letterlijk zelfs. Bij de analyse van de 'Deep-Sea Debris Database' bleek dat er een plastic zak tot bijna 11 kilometer diep in de Marianentrog verzeild is geraakt. Nooit werd er dieper onder de zeespiegel plastic afval teruggevonden. De spijtige vondst is een zoveelste bewijs dat onze oceanen op alle denkbare plaatsen vervuild zijn.
De Deep-Sea Debris Database is een project van het Japanse Agentschap voor Marine- en Landwetenschap en Technologie en werd dertig jaar geleden opgestart. Het verzamelt foto's van afval die tijdens onderwatermissies getrokken werden. In totaal steken er van zo'n 5.100 uitstapjes onder water foto's in het archief.
Een keer gebruiken en dan het water in
Het afval dat het meest voorkomt op de foto's is plastic, waarvan de meerderheid plastic zakjes waren. Ook rubber, metaal, hout en kleren kwamen vaak in beeld. Het overgrote merendeel van het gefotografeerde plastic - zo'n 89% - waren spullen die na een eenmalig gebruik weggegooid werden, zoals een flesje water of plastic bestek.
Het afval in de oceanen doet meer dan enkel ronddolen in het water en langzaamaan afbreken en oplossen. De aanwezige dieren komen er ook mee in contact, soms met negatieve gevolgen. Een eerdere studie stelde al dat 17% van het plastic dat opgemerkt teruggevonden werd in de database een interactie kende met het leven in de oceanen. Vaak kwam dat neer op dieren die verstrikt geraakt waren in het afval.