Tijdens de Week van de Pijn vond er op Metroclub.be een enquête plaats. Lezers deelden heel openlijk hun pijnbeleving. De grootste kwelduivel onder de soorten pijn blijkt hoofdpijn te zijn. Bijna 70 procent vindt een remedie tegen het lijden. Pijnstillers worden het meeste uit de medicijnkast gehaald, al biedt genoeg rust voor velen ook verlichting.
Hevige pijnbeleving
Bijna evenveel mannen als vrouwen namen deel aan de pijnenquête. Opvallend is de grootste pijnbeleving bij jonge twintigers en dertigers. Maar ook de veertig- en vijftigjarigen moeten aardig wat pijn verbijten. Veelal gaat het om hoofdpijn, gevolgd door rug- en spierpijn. Hoe hevig die pijnbeleving is? Op een schaal van tien (extreem hevige pijn) ligt de meest aangehaalde pijngrens op zeven. Door de pijn ervaren de meesten slaapproblemen of gaat stappen een stuk moeizamer. Dat heeft zo zijn gevolgen op de fysieke activiteiten, huishoudelijke taken blijven liggen en het sociaal leven lijdt mee. Gelukkig vindt zowat zeventig procent een remedie tegen het lijden. Pijnstillers en rust winnen veelal de strijd.
Eline, twintiger met chronische nekpijn
Hoewel veel pijnlijders een remedie vinden, is dat niet voor iedereen zo. Eline bijvoorbeeld, die zonder aanleiding in 2012 door hevige nekpijn werd geveld. Omdat de oorzaak ongekend blijft, is het moeilijk om mijn nekpijn te behandelen. De dokters vinden het probleem niet. En ik liep er al heel wat af. Kinesisten, osteopaten, neurologen, acupuncturisten, noem maar op. De onderzoeken volgden elkaar vruchteloos op, van een CT-scan en RX-scan tot zelfs een botscan. Soms verlies ik de moed, maar de mensen rondom mij blijven mij steunen bij het zoeken naar een oplossing.
De pijn is er elke dag
Eline kreeg nog enkele laatste' voorstellen van een arts: oude antidepressiva die nu gebruikt wordt als pijnstiller, een spuit tussen haar nekwervels die de pijn enkele maanden doet verdwijnen, of een nekrevalidatie. Ik voel mij niet gesteund door de medische wereld. Ze zien een mens als een puur fysiek stelsel met pezen en botten. Ik kreeg bijvoorbeeld nooit de vraag of ik misschien psychische problemen heb. Ondertussen ga ik soms tot drie keer per dag onder de douche staan, omdat het warm water mijn nekspieren ontspant. Of ik gebruik een warme gel, zodat ik weer twee uurtjes min of meer verder kan. Of de pijn ooit zal verdwijnen? Ik weet het niet. De onwetendheid is frustrerend.