'Phubbing' bedreigt mogelijk ook jouw relatie

'Phubbing' bedreigt mogelijk ook jouw relatie

De term ‘phubbing' is een samentrekking van ‘snubbing' en ‘phone'. Het valt op dat de gsm een heel belangrijk object is geworden in de wereld. Het is tegenwoordig zo gemakkelijk om je telefoon vast te nemen als je even niets te doen hebt. Het probleem komt zelfs voor in een huishouden en kan schadelijk zijn voor je relatie.

Negatief effect

"Er zijn drie belangrijke verbindingsfactoren die ons een gevoel van tevredenheid in een relatie geven. De eerste is toegankelijkheid, dat je beide open bent en naar elkaar kan luisteren”, zegt relatietherapeute Julie Hart aan het Australisch magazine With Her in Mind (WHIMN).

“De tweede is inlevingsvermogen, waarbij je probeert te begrijpen hoe de ander zich voelt. En de derde is betrokkenheid, een kwestie van voldoende tijd maken voor elkaar”, vertelt ze. “Phubbing heeft een negatief effect op deze drie cruciale factoren, dus het is niet vreemd dat mensen minder tevreden zijn met hun relaties omdat ze gewoon geen kwaliteitsvolle tijd met elkaar doorbrengen.”

Oplossing

Als je jezelf of je partner kan vergelijken met een ‘phubber' is dit de oplossing: stel grenzen over het telefoongebruik. “Zit eens samen en bepaal een aantal regels over telefoonvrije tijd. Leg je telefoon waar je hem niet kan horen gedurende een uur per dag", adviseert Hart. Ze stelt ook voor om van de slaapkamer een telefoonvrije omgeving te maken, evenals samen te eten en in de auto te zitten.