Als een aap een foto trekt met jouw fototoestel, wie beschikt dan over het auteursrecht? Het is een kwestie die al een tijdje woedt. In 2011 liet de Britse fotograaf David Slater zijn camera bewust achter bij een groep makaken in Sulawesi in Indonesië. De bedoeling was dat de apen foto's van zichzelf trokken en dat gebeurde ook.
De selfie van een lachende makaak, die Naruto heet, verscheen op Wikipedia en ging al snel de wereld rond. De internetencyclopedie kreeg nadien van Slater de vraag om ofwel voor de foto te betalen of om de selfie van de site te verwijderen. Wikipedia weigerde, aangezien de foto getrokken is door een aap. Volgens de Britse en Amerikaanse wet kan enkel een natuurlijk persoon auteursrecht verwerven.
Daar knelt het schoentje, want de auteur van de foto is een aap en dus geen natuurlijk persoon. Bijgevolg is er wettelijk geen auteursrecht op de foto en behoort die tot het publiek domein. Slater beweert dat hij toch beschikt over het auteursrecht, aangezien de foto dankzij hem mogelijk is. Hij publiceerde de selfie van een aap in een boek met andere foto's van dieren van zijn hand.
Dat schoot in het verkeerde keelgat bij PETA. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie spant nu een rechtszaak aan tegen Slater. Volgens hen behoort de opbrengst van het boek toe aan Naruto. PETA eist dat de winst die Slater maakt met het boek gebruikt wordt om Naruto en zijn gemeenschap te onderhouden.
In een statement liet PETA weten dat ze hopen een precedent te scheppen. "Als we deze rechtszaak winnen, zal het de eerste keer zijn dat een niet-menselijk dier wettelijk iets bezit, in plaats van dat het dier wettelijk bezit is", aldus Jeffrey Kerr van het juridisch adviesbureau van PETA.
Foto: Naruto met de camera van David Slater.