PDC WK darts - Dimitri Van den Bergh blaast Jonny Clayton weg voor plaats in zestiende finales

PDC WK darts - Dimitri Van den Bergh blaast Jonny Clayton weg voor plaats in zestiende finales

Dimitri Van den Bergh (PDC-35) heeft zich vrijdagavond in het Alexandra Palace van Londen vlot voor de zestiende finales van het wereldkampioenschap darts geplaatst. De 24-jarige Antwerpenaar zette in de tweede ronde de Welshman Jonny Clayton (PDC-15) met 3-1 opzij. De setstanden waren 3-0, 1-3, 3-1 en 3-2. In zijn openingswedstrijd hield Van den Bergh het dinsdag nog bij een erg bescheiden 85,25, maar vrijdag kwam "The Dreammaker" aan een gemiddelde van 104,45 punten per drie pijltjes, het op één na hoogste van het toernooi totnogtoe. De Nederlander Jeffrey de Zwaan (PDC-44) wierp 106,09 tegen titelverdediger Rob Cross (PDC-2), maar ging er desondanks met 3-1 uit. Clayton kon met gemiddeld 92,68 niet opboksen tegen Van den Bergh, al was hij bij het uitwerpen accurater dan de tweevoudige wereldkampioen bij de jeugd. Clayton benutte zes van negen kansen (66,67%), Van den Bergh tien van twintig (50%).

Van den Bergh begon heel sterk aan zijn wedstrijd. Met drie 13-darters en een gemiddelde van 115,62 stormde hij naar 3-0. Zijn tegenstander sloeg ongenadig terug. Ondanks drie 180 maximumworpen van "VDB" haalde de 44-jarige Clayton met een 11- en een 12-darter set twee met 1-3 binnen. Van den Bergh bleef rustig en kon dankzij nogmaals drie 180's set drie op zijn naam schrijven. In de vierde set nam Clayton met een 116 uitworp een 0-2 voorsprong. Van den Bergh maakte met een 108 uitworp gelijk en in het vijfde leg wierp onze landgenoot op het gepaste moment een 180, waarna hij met een 72 uitworp de wedstrijd besliste.

"Dit is hoe ik moet spelen als ik wereldkampioen wil worden", reageerde Van den Bergh. "Ik ben heel blij met deze prestatie en hoop dat ik zo door kan gaan. De eerste ronde had ik te weinig vertrouwen, maar uren trainen de afgelopen dagen, heeft zijn vruchten afgeworpen. In de eerste set speelde ik op een heel hoog niveau, maar Clayton deed in de tweede nog beter. Ik had niet het gevoel dat ik iets fout deed en toch was ik kansloos. Gelukkig kan ik in moeilijke situaties altijd rustig blijven, wat een pluspunt is. Het publiek stond ook achter mij en dat is altijd meegenomen."

In de zestiende finales (best of 7) neemt Van den Bergh het donderdagnamiddag op tegen de 23-jarige Engelsman Luke Humphries (PDC-90). Die schakelde voormalig BDO-wereldkampioen Stephen Bunting (PDC-18) met 3-1 uit. Kim Huybrechts (PDC-21) geeft zaterdagnamiddag Dave Chisnall (PDC-12) partij voor een plaats bij de laatste zestien.

Van den Bergh maakt zijn vierde optreden op het WK. In 2016 ging hij er in de tweede ronde uit en in 2017 in de eerste, maar vorige editie schopte hij het tot de kwartfinales en moest hij daarin erg nipt (5-4) de duimen leggen voor Rob Cross, die later naar de wereldtitel door zou stomen. Dit jaar kunnen Van den Bergh en Cross elkaar in de achtste finales opnieuw treffen.

.

bron: Belga