Een jaar geleden startte het personeel van de Belgische gevangenissen met een langdurig stakingsactie. De reden om het werk neer te leggen waren de werkomstandigheden die onder druk stonden door de overbevolking in de penitentiaire inrichtingen. Twaalf maanden later is de situatie allesbehalve verbeterd.
Uit gegevens van de gevangenisadministratie blijkt dat er in maart van dit jaar 10.723 gedetineerden in de cel zaten. In principe is er maar plaats voor 9.216 gevangenen, wat betekent dat er een overbevolkingspercentage is van 16,4%. Een gevoelige stijging ten opzichte van november vorig jaar, toen dat nog 10,8% bedroeg.
Er zijn wel een aantal factoren die deze toename kunnen verklaren, stelt het gevangeniswezen. Enerzijds sloot eind vorig jaar de gevangenis van Tilburg, waardoor meer dan 360 gedetineerden naar België terugkeerden. Daarnaast is nog steeds een paviljoen in de gevangenis van Merksplas gesloten na de opstand van mei vorig jaar. Tot slot valt er jaarlijks in deze periode een stijging te noteren van het aantal gedetineerden, een "traditionele seizoensstijging", klinkt het.
"Aantal niet lager dan andere jaren"
Maar bij het gevangeniswezen vermoedt men dat er ook andere factoren een rol spelen. "Aangezien het aantal gevangenen niet lager is dan de voorgaande jaren gaan we een analysenota laten opstellen voor federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V)."
Die minister had na de staking beloofd om het aantal gevangenen onder de 10.000 te krijgen. Bovendien zou hij het personeelsplan optrekken naar 7.075 mensen. In ruil daarvoor gingen de gevangenissen akkoord om op een andere manier en met minder mensen te werken.