Openbaar vervoer opnieuw lam

Openbaar vervoer opnieuw lam

De socialistische overheidsvakbond ACOD staakte gisteren tegen de besparingen en de pensioenmaatregelen van de federale en Vlaamse regering. Vooral bij het openbaar vervoer had die staking gevolgen. Er reden zo goed als geen treinen, zeker naar de grote steden. «We schatten dat er over het hele land zo'n twintigtal treinen rijden, maar dan vooral sporadisch op de regionale lijnen», zei woordvoerder Bart Crols van de NMBS. In het station van Brussel-Noord en Brussel-Centraal bleven de deuren zelfs gewoon gesloten. Ook de dienstverlening van de MIVB en De Lijn was ernstig verstoord. Als er al bussen, trams en metro's reden, was dat vaak met vertraging.

Door de problemen bij het openbaar vervoer, was het drukker op de weg. Volgens Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum stonden er meer files dan op een doordeweekse woensdag, en startte zowel de ochtend- als avondspits vroeger dan normaal.

In de andere sectoren, zoals het onderwijs, gezondheidszorg en administratieve diensten bleef de hinder al bij al beperkt. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er maar één overheidsvakbond staakte.

«Staking vóór de burger»

Naar eigen zeggen heeft Chris Reniers, topvrouw van het ACOD, wel begrip voor de ontevreden burgers die getroffen worden door de staking. «Maar ze moeten op langere termijn denken. Wij staken in hun belang. Als de diensten waar ze nu van genieten, verder afbrokkelen, zullen ze veel meer hinder ondervinden.» Bovendien is volgens Reniers de groep van mensen die de actie steunen veel groter dan de critici. «Ik heb nog nooit zoveel begrip gevoeld en gekregen», zegt ze. Meer zelfs, volgens De Standaard buigt de socialistische vakbond ABVV zich volgende week over een eventuele nieuwe nationale 24 urenstaking op dinsdag 12 mei.

«Staking tégen de burger»

De werkgeversorganisaties reageren dan weer afkerig op de acties. Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, spreekt van een «staking tegen de burger». «Vandaag worden opnieuw de bedrijven en burgers getroffen door de vakbondsactie. De ACOD geeft hiermee een verkeerd signaal. In tijden van economisch zwaar weer is er maar één optie: samen hervormen voor de toekomst», klinkt het bij Voka. Werkgeversorganisatie VBO pleit dan weer voor een minimale dienstverlening en een hervorming van het stakingsrecht. «Opnieuw blijkt dat een handvol personen op cruciale plaatsen een hele economie kunnen treffen», luidt de kritiek. «Duizenden burgers en bedrijven worden getroffen.»

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Metrolezers carpoolen tijdens staking

Om gisteren de gestrande pendelaars te helpen, zette Metro via Facebook en Twitter een carpoolactie op poten. Verschillende reacties liepen binnen. Een kleine selectie.

Jan Peumans & Debby Vos

«Gisteren heb ik een leuk tochtje gemaakt met Debby», vertelt N-VA-politicus Jan Peumans enthousiast. «En ik moet zeggen: het verliep feilloos. Ze is een doctoraatsstudent politieke wetenschappen, dus daar hebben we uitgebreid over gepraat», aldus Peumans. «Aanvankelijk vond ik het best spannend, maar die zenuwen waren snel verdwenen. Omdat ik die dag enkele interviews moest doen met parlementsleden, hadden we genoeg stof om over te praten», bevestigt Debby. Enig minpuntje? «Als ik iets kon veranderen was het de radiozender misschien. Die stond nu afgestemd op Klara.» De keuze van Peumans blijkbaar. «Iedereen heeft zijn eigen smaak. Ik kan niet werken als er iets anders op staat dan Klara. Voor ketelmuziek moet je niet bij mij zijn.»

Stefan Van Reeth, Jeroen Evens & Pablo Moleman

«Eerst en vooral ‘chapeau' dat Metro deze actie hield. Ik heb geen idee hoe ik anders op mijn werk was geraakt», vertelt Pablo. «Daarnaast was het ook een heel gezellige ervaring en dé ideale manier om andere mensen te leren kennen. We hebben heel de rit geanimeerde gesprekken gehad over vanalles en nog wat. De radio heeft zelfs niet opgestaan. Het was voor mij de perfecte manier om een duffe werkweek te breken dus.»

Kristien Bruyninckx & Sofie Geuens

«Het was echt superplezant. Ik heb zoveel plezier gehad. Dat maakte de stakingsactie heel wat aangenamer», vindt Sofie. «Ik had koffie en koffiekoeken mee, waardoor de sfeer onmiddellijk ontspannen was. Maar Kristien, mijn chauffeur, was ook supersympathiek. Het klikte meteen tussen ons. Ik denk dat het geen twee minuten stil is geweest», lacht ze. Naar eigen zeggen heeft Sofie de smaak van carpoolen te pakken. «Ik zou zelfs een oproep willen doen voor meer nonchalante, vrolijke carpoolinitiatieven. De meeste carpoolsites die je nu online vindt, zijn zo gereserveerd. Terwijl die informele, amusante sfeer net charmant is.»

(ldc)