Eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) heeft de Skills Agenda' aangekondigd, waarmee ze jongeren wil helpen beter hun weg te vinden op de Europese arbeidsmarkt. Een onderdeel daarvan is de ESCO-databank, een lijst met skills die niet op je diploma staan, maar die je hebt geleerd in vorige jobs of op een niet-jobgerelateerde manier. Op die manier moet iedereen in Europa in elke taal binnenkort dezelfde competenties erkennen.
Diploma's
«Om werkzoekende jongeren en werkaanbieders dichter bij elkaar te brengen, mogen we ons niet blindstaren op diploma's», benadrukt CD&V-Europarlementslid Tom Vandenkendelaere. «Vandaag zijn de grenzen tussen veel jobcategorieën vervaagd en zijn verworven competenties net zo belangrijk als diploma's. Meer algemene skills zoals probleemoplossende capaciteiten, analyserend denkvermogen, talenkennis en creativiteit zijn minstens zo belangrijk», klinkt het.
Curriculum Vitae
Met een Europees CV in de hand zou het solliciteren heel wat vlotter moeten gaan. Steeds meer jongeren gebruiken zo'n CV, zo blijkt uit Europees onderzoek. Het document is in alle talen hetzelfde opgebouwd en ziet er identiek uit.
Een wondermiddel is dat voorlopig nog niet. «Het kan zeker voordelen hebben voor jobs in het buitenland», zegt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij HR-bedrijf Robert Half. «De uniformiteit van het Europees CV kan echt nuttig zijn. Zo krijgen alle opleidingen een vaste code en is talenkennis onderverdeeld is zes vaste categorieën. Maar bij onze klanten is er bijna geen vraag naar», nuanceert ze. «En we zien geen of weinig Europese CV's bij sollicitanten.» Volgens haar evolueert de trend eerder naar originele CV's die persoonlijker zijn.