1. Kies een lokale bestemming
«Het avontuur begint om de hoek», stelt Alastair Campbell, de avonturier die het microavontuur bedacht. In België en Europa zijn er talloze miskende plekken die alles wat toeristen zoeken te bieden hebben. Zo hoeven wandelaars voor trektochten niet tot Canada te reizen, maar kunnen ze ook in de Ardennen of de Alpen terecht. En niet alleen een hotel aan de Tunesische kust, maar ook de thermen van Spa en van Budapest zullen wellnessliefhebbers bekoren. Dat maakt het mogelijk om de uitstoot van broeikasgassen door het transport te beperken.
2. Laat de vakantie voortduren
Eén lange vakantie is beter dan meerdere kortere vakanties. Desnoods neem je maar het vliegtuig, aangezien dit de meeste voldoening aan reizigers geeft. Een reis van vijf weken naar de andere kant van de wereld is voordeliger dan een citytrip naar New York gevolgd door twee weken Thailand. Pluspunt: het geeft je de tijd om volledig in de vakantiestemming te komen.
3. Kies het juiste vervoermiddel
Foto Pexels
Zo'n 77% van de Belgen die op reis gaan, doen dat in Europa. De auto wordt meestal beschouwd als de beste oplossing om naar Frankrijk, Spanje of Italië te reizen. Spoorwegmaatschappijen bieden echter steeds vaker scherpe prijzen aan om bijvoorbeeld in een paar uur tijd naar het zuiden van Frankrijk te gaan. Zo reis je in slechts 4 uur van Brussel naar Lyon en in ruim 5 uur naar Marseille. Wie het vliegtuig neemt, kan ervoor kiezen om zijnCO2-uitstoot te compenseren. Greentripper biedt reizigers aan om een reis van Brussel naar New York voor 25 te compenseren.
4. Verkies de fiets boven het cruiseschip
Foto Pexels
Alle fietsers zijn het ermee eens: reizen met de fiets is een unieke ervaring. Al fietsend neem je de tijd om de streek waar je door reist te verkennen, mensen te ontmoeten Het netwerk Warmshowers brengt reizigers in contact met plaatselijke bewoners die hen ontvangen, hen een plekje voor hun tent in de tuin en een douche aanbieden. Dit is de verantwoorde reis bij uitstek. Er is immers alleen beenkracht voor vereist. Cruises hebben daarentegen een zware impact op het milieu. Om de gigantische cruiseschepen te laten varen en vooral om ze na elke tussenstop weer in beweging te brengen, zijn er immers zeer krachtige motoren nodig.
5. Kies de juiste verblijfplaats
Blijf ver weg van de gigantische hotelcomplexen aan het strand. «Ze tasten het landschap aan en bevorderen weinig de lokale ontwikkeling», betreurt de Franstalige vzw voor ecologische consumptie Ecoconso. «Je kan beter kiezen voor een verblijfplaats met een kwaliteitslabel, een vakantiehuis, een kleine camping of zelfs een verblijf bij de bewoner.»
6. Vermijd een aantal bestemmingen
Foto Pexels
Het massatoerisme kan destructief zijn voor kwetsbare plaatsen zoals de Galapagoseilanden, Machu Picchu, de tempel Angkor Wat, de top van de Kilimanjaro Je kan die bestemmingen dus maar beter vermijden of er slechts enkele van uitkiezen. Ecoconso benadrukt dat je in plaats van de grote toeristenstroom naar Machu Picchu te volgen, ook de naburige ruïnes van Choquequirao of Kuelap kunt bezichtigen. Ze zijn even interessant en veel minder druk bezocht. Zo ligt ook Angkor Wat in de buurt van het minder bekende en dus rustigere complex den Banteay Chhmar, een aangename plek om weg van de grote massa te bezoeken.
7. Wees respectvol
Sommige professionals in de sector beginnen zich zorgen te maken over het massatoerisme. En terecht! Steeds meer steden zien toeristen niet graag komen omwille van de overlast die ze veroorzaken. Een aantal wijken in Barcelona verbergen hun afkerige houding niet meer ten aanzien van de massale toeristen die er komen drinken, lawaai maken en hun straten vuilmaken. Maar niet alleen de feestvierders vormen een probleem. Neem je een foto van een plaatselijke inwoner? Vergeet dan niet om die persoon altijd eerst om zijn toestemming te vragen. Deze tip is nog belangrijker bij reizen naar verre bestemmingen. Het zijn gelegenheden voor amateurfotografen om portretten en kiekjes te nemen die getuigen van een alledaagse omgeving die verschilt van die van hen. Vraag toestemming voor je een foto neemt. Foto's moeten vooral een middel zijn om een gesprek aan te gaan. Globaal gezien houdt verantwoord reizen in dat je belangstelling toont voor de plaatselijke bevolking door vooraf opzoekwerk over hun geschiedenis te verrichten.
Camille Goret