Foto R.V.
Bert Gabriëls is jurist van opleiding en volgde in januari 2016 voor het programma Terug naar eigen land' de route die vluchtelingen afleggen vanuit Syrië naar Europa. Toen begon het idee al te borrelen: «Ik liep al een tijdje rond met het idee om een schoolvoorstelling te maken rond migratie. Maar sinds ze mij gevraagd hebben voor Terug naar eigen land', had ik beloofd aan de anderen die mee waren, dat ik dat zou doen. Omdat ik het vaak hopeloos vind hoe er gediscussieerd wordt. En dat er niet naar elkaar geluisterd wordt van zodra het over migratie gaat.» En daar wil Gabriëls iets aan veranderen. Met de schoolvoorstelling Op Drift' zoekt hij naar een nieuwe manier om over de vluchtelingenproblematiek te praten zonder dat we in dat geharrewar terecht komen.
Veel gelul
Foto L. Van Hemelrijck
«Het zou goed zijn als de volgende generatie eens stopt met ambras maken. Want als het over vluchtelingen gaat wordt er heel veel geluld. Dat het allemaal profiteurs zijn of dat we ze allemaal moeten helpen. Of je nu voor of tegen vluchtelingen bent: iedereen lult», zo klonk het in zijn show. Hij wil afstappen van het debat dat al jaren aan de gang is en dat, volgens hem, niet ter zake doet. «Daarom vind ik het zo fijn om dit voor scholen te kunnen doen. Ik hoop echt dat zij nog niet vergiftigd zijn door dat links gezeik en dat rechts gebrul.» Er is dan ook een ander verhaal te vertellen aan de leerlingen. Zowel links als rechts heeft al in de regering gezeten en hebben allebei al wetten opgesteld rond migratie. Maar heeft iemand ooit al gecheckt of die wetten hun doel bereikt hebben? Dat verhaal wil hij bijbrengen aan de nieuwe lading jongeren. «Er zijn een aantal dingen die ik zelf moet uitzoeken omdat nog nooit iemand het heeft gecheckt. Bijvoorbeeld het aantal vluchtelingen dat aan het werk is. Ik ga dat zelf moeten opvragen bij het bureau van statistiek omdat niemand het ooit al heeft gevraagd. Dat is toch zot?», klinkt het. «We kunnen nog enorm veel bijleren door de statistieken van alle migraties en de tewerkstelling van alle migranten te bekijken. Geen links-rechts verhaal, maar gewoon een geschiedenis van wat er gebeurd is tot nu toe.»
De kracht van humor
Naast jurist is Bert ook een bekend stand-upcomedian en dus kon humor zeker niet ontbreken in zijn voorstelling. «Je moet ermee kunnen lachen. Dat vind ik zelf heel belangrijk. Alleen iemand die met zichzelf kan lachen kan luisteren naar een andere mening. Dus dat probeer ik ze ook aan te leren.» Migratie is een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Maar met de nodige humor wordt het luchtiger en licht verteerbaar. Het is een hulpmiddel voor de jongeren om de materie beter te begrijpen. Alleen maar positieve reacties na de show Op Drift'.
Foto Belgodyssee
Wie?
Auteur Lieselotte Van Hemelrijck is 22 jaar en zit in haar laatste jaar Journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel. Ze is afkomstig uit Londerzeel maar heeft haar hart verloren aan Brussel.
Belgodyssee, een initiatief van VRT en RTBF, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'Avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. Heel concreet werken de jongeren in tweetalige duo's. Tijdens deze editie gaan ze op zoek naar de nieuwe vormen van leren. Lieselotte Van Hemelrijck boog zich over de vluchtelingenproblematiek met Bert Gabriëls.