Delfts ontwerpster Nienke Hoogvliet startte 'Re-Sea Me', een project over het contrast tussen de vervuiling van de zee en de duurzame mogelijkheden die de zee te bieden heeft. Ze ontdekte dat er van vissenhuiden, die een afvalproduct van de visindustrie zijn, mooi leer kan worden gemaakt.
"De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën in de wereld. Als textielontwerpster vind ik het uiterst belangrijk om daar verandering in te brengen", stelt ze. "Zonder chemicaliën, geheel op duurzame wijze, heb ik van afgedankte huiden leer gemaakt."
Het leer dat ontstond, bleek zowel sterk, mooi als duurzaam te zijn. De Nederlandse vrouw gelooft dat de schoonheid ervan wel eens de gangbare percepties over afval zou kunnen veranderen.
Omdat de huid van de vis zo sterk is, is het mogelijk om er meer dan alleen kleren van te maken. Mevrouw Hoogvliet liet dat zien door er ook een krukje van te maken. Met de grijze huid van een zalm maakte ze een stoeltje dat lijkt op het kleine klapstoeltje dat vele vissers gebruiken.
Naast deze vondst, achterhaalde ze dat ook van algen een nieuw soort textiel kan worden samengesteld. "Dit zou allemaal een rol kunnen spelen in het oplossen van duurzaamheidsproblemen in de textielindustrie. Zee-algen groeien veel sneller en hebben minder voedingsstoffen nodig dan bijvoorbeeld katoen", verduidelijkt ze.