Met de wagen, op de brommer, al fietsend of met het openbaar vervoer, je kan je op zoveel verschillende manieren verplaatsen in Brussel. Maar niets is beter dan een stevige wandeling als je de stad en haar vele geheimen wilt leren kennen. Er zijn heel wat initiatieven op poten gezet die wandelaars helpen met het plannen van een tochtje door de hoofdstad en haar onbekende plekjes. Hieronder geven we je een klein overzichtje.
Brussel Mobiliteit en de vzw Trage Wegen hebben Stapas ontwikkeld, een website waarop je je wandelroute kan plannen. De site heeft een gepersonaliseerde versie van Google Maps waarmee de gebruikers hun vertrek- en aankomstpunt binnen de Brussel kunnen aanduiden. Nadien zijn er vier verschillende mogelijkheden: de kortste route, de aangenaamste route die langs parkjes en trage wegen gaat (dat zijn wegen voor fietsers en voetgangers), een route voor 's nachts en een route speciaal voor rolstoelgebruikers. Als kers op de taart is Stapas zeer makkelijk om te gebruiken op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones.
Voor wie het graag een beetje traditioneel houdt heeft Brussel Mobiliteit ook een zakatlas. Het boekje bevat een aantal wandelroutes langs trage wegen, ideaal voor wandelaars dus. Je kan de atlas bestellen door een mailtje te sturen naar brusselmobiliteit@gob.irisnet.be.
Maar er zijn nog andere manieren om Brussel al wandelend te ontdekken. Visit Brussels heeft een aantal themawandelingen. Zo is er een wandelroute gewijd aan Kuifje, aan Art Nouveau, aan stripverhalen,...
Muntpunt biedt een dertigtal doe-het-zelf wandelingen aan. Die wandelingen duren meestal een uurtje en brengen je langs allerlei bezienswaardigheden in de Brusselse gemeentes. Op de plannetjes die je kan afdrukken staat telkens ook wat uitleg bij elk opmerkelijk plekje.
Voor de dappersten en sportiefsten onder ons is er de bekende Groene Wandeling, een traject van meer dan zestig kilometer waarlangs wandelaars en fietsers de parken en groene ruimtes van het Brussels Gewest kunnen leren kennen.
Met deze initiatieven is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de eerste regio in België die een plan voor wandelaars heeft uitgewerkt en aan zijn inwoners de kans geeft om de stad te voet te herontdekken.