Voor wie Boaty McBoatface nog niet kent: het is gele, zelfstandige onderzeeër die door Groot-Brittanië voor wetenschappelijk onderzoek wordt ingezet. Het vaartuig dankt zijn opvallende naam aan het internet. Bij zijn ontwikkeling van een nieuwe boot voor studies in het ijsgebied mochten mensen online suggesties indienen en de populairste kiezen.
De Britse regering kon zich niet vinden in de uiteindelijke keuze voor Boaty McBoatface, maar besloot om de naam dan maar te geven aan de duikboten die vanaf het schip gelanceerd worden. Boaty McBoatface ging viraal, maar is nu ook op het water nieuwe horizonten aan het verkennen.
Zo heeft de duikboot voor het eerst een opdracht onder Antartica afgewerkt. Het gele gevaarte dook onder een ijslaag van 600 meter dik. Twee dagen later keerde hij veilig en wel volledig autonoom terug naar de boot die hem gelanceerd had. Het succes zet de poort open naar nieuwe, gevaarlijke avonturen voor 'Boaty', zoals een volledige doortocht van Antartica onder het ijs.
Verloren onder het ijs
"De test was heel belangrijk, want het bewijst dat een langeafstandsvaartuig zoals Boaty dit soort werk aankan", legt professor Russel Wynn uit. Hij is de hoofdonderzoeker van de afdeling binnen de Britse marine die zich toelegt op autonome en gerobotiseerde systemen. "Hoewel de missie maar 48 uur in beslag nam, waren er door de aard van de omgeving heel wat risico's aan verbonden. Ik kon het evengoed hebben over het feit dat we Boaty kwijt waren onder het ijs en hoe we hem nooit meer zouden terugvinden", vertelt hij aan BBC.
Het plan is om Boaty nog te voorzien van een paar broers en zussen. Officieel is de echte codenaam van de modellen Autosub Log Range (ALR). Ze zijn specifiek ontworpen om zelfstandig grote afstanden af te leggen en hebben voldoende energiereserves om weken aan een stuk een missie uit te voeren.