Met een schouderhoogte van 185 cm, een gewicht van één ton en horens tot 80 cm lang was de oeros een indrukwekkend dier. Zo indrukwekkend zelfs dat de holbewoners het afbeeldden op rotstekeningen en via die tekeningen te kennen gaven dat zelfs leeuwen de oeros niet durfden aanvallen. En dat dier willen de Nederlandse onderzoekers dus opnieuw op onze velden zien grazen.
De Stichting Taurus ondersteunt het kweekprogramma The Taurus Program, dat ecologisten, genetici, historici en rundkwekers samenbrengt om de oeros opnieuw tot leven te wekken. De soort liep meer dan 17.000 jaar geleden in onze contreien rond, maar zijn DNA komt nog steeds voor in de runderen die we vandaag kennen. Door specifieke runderrassen met elkaar te laten paren, hopen de onderzoekers binnen zeven à tien jaar een stabiele populatie van oerossen voor handen te hebben.
"We zijn verrast dat we zo snel resultaat boeken", zegt Ronald Goderie, een ecologist die het project mee begeleidt. "In de tweede generatie merken we al dat de kleur van de dieren hard op die van de oeros lijkt. Ze hebben ook al langere benen, al worden de horens wel wat moeilijker. We kunnen nu zeggen dat we dieren hebben die 75% van het traject al afgelegd hebben."
Foto Wikipedia