Onderzoekers van de Universiteit van Gent en de Plantentuin Meise hebben voor het eerst ontdekt dat de oorsprong en vroege evolutie van groene zeewieren zo'n 650-750 miljoen jaar geleden te situeren is op het einde van het Neoproterozoicum, een geologische periode gekenmerkt door de zwaarste ijstijden uit de geschiedenis van onze planeet.
De groene zeewieren stammen uit groenwieren, die meer dan 1 miljard jaar geleden ontstonden en op een bepaald moment opgesplitst zijn in landplanten en in een grote diversiteit aan groene algen, waaronder de groene zeewieren. Door het vergelijken van de genen van een groot aantal groene zeewieren en het combineren hiervan met gegevens van fossielen konden de onderzoekers hun evolutie in kaart brengen.
De voorouders van de groene zeewieren overleefden met name de extreme klimaatomstandigheden in geïsoleerde toevluchtsoorden op ondiepe zeebodems. De isolatie van miljoenen jaren zorgde ervoor dat verschillende groenwiergroepen onafhankelijk van elkaar evolueerden. Eenmaal de temperaturen wereldwijd stegen kwamen geschikte habitats op de zeebodem overvloedig voorhanden en konden de groene zeewieren zich verspreiden en diversifiëren.
De verschillende evolutie in de macroscopische groei van de groepen zeewieren was vermoedelijk het gevolg van een verhoogde toevoer van voedingsstoffen en biotische interacties zoals begrazing door dieren. Dit leidde tot uiteenlopende evoluties in de vorm van meercelligheid en reuzencellen. De opkomst van groene zeewieren zorgde op haar beurt tot fundamentele wijzigingen van ondiepe mariene ecosystemen die wellicht een sleutelrol hebben gespeeld in de evolutie van zeedieren.
bron: Belga