Omikronvariant verspreidt zich sneller dan delta

Omikronvariant verspreidt zich sneller dan delta
AFP / I. Fassbender

Als omikron zich onder de bevolking van een land begint te verspreiden, gebeurt dat volgens de WHO sneller dan bij een uitbraak met de zeer besmettelijke deltavariant. Bij omikron zou het aantal besmettingen verdubbelen in een periode van 1,5 tot 3 dagen. De WHO benadrukt dat nog steeds veel onduidelijk is over de ernst van het ziekteverloop na een omikronbesmetting. Overheden worstelen wereldwijd met de verspreiding van de nieuwe variant, die vorige maand is ontdekt in het zuiden van Afrika.

Zorgen in de VS

De omikronvariant van het coronavirus is in Engeland ondertussen al de meest dominerende variant van de ziektemaker geworden. Omikron maakt nu 60% van alle gevallen in het land uit, zo heeft de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid in een vraaggesprek met Sky News gezegd.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten maken zich op hun beurt zorgen over de traag lopende boostercampagne terwijl de omikronvariant om zich heen grijpt. Momenteel heeft ongeveer 30% van de gevaccineerde volwassenen een booster gehad. Dat komt neer op ongeveer 17% van alle inwoners van de Verenigde Staten.

Reisverbod

Het Israëlisch ministerie van Volksgezondheid heeft zich naar eigen zeggen uitgesproken voor een reisverbod naar nog een pakket landen, waaronder ook België. Oostenrijk tot slot scherpt de inreismaatregelen aan in een poging om de omikronvariant het hoofd te bieden. Vanaf vandaag mogen enkel nog mensen die een boosterprik hebben gekregen zonder test het land binnen.