Volgens Obama is het onrustwekkend dat er zelfs na herhaalde massamoorden nog geen strengere wapenwetgeving is. Sinds 9/11 zijn er minder dan honderd Amerikanen gedood door terroristen, terwijl tienduizenden burgers gedood zijn door geweld met vuurwapens, klinkt het. Hij zal echter blijven proberen, voegde hij eraan toe. Al klonk dat volgens de commentator van de BBC niet erg overtuigd.
Karibu Obama
Obama, die sinds 2009 president is, landt later vandaag in Kenia. Hij vertrok gisteren met Air Force One voor een vijfdaags bezoek aan Kenia en Ethiopië (foto). Het is de eerste keer sinds hij president is dat hij het land van zijn vader bezoekt. Verwacht wordt dat hij familieleden zal ontmoeten. Aan BBC zei hij nog dat hij openlijk zal spreken over corruptie en mensenrechtenschendingen in Kenia en dat hij holebirechten zal verdedigen. Ik ben geen voorstander van discriminatie op basis van ras, religie, seksuele geaardheid of geslacht, zei Obama. In Kenia kwam er immers heel wat kritiek op de recente legalisering van het homohuwelijk in de VS. Toch kijkt het land vol verwachting uit naar zijn komst. 'Karibu Obama', Welkom Obama in het Swahili, kopt de krant 'The Standard' (foto onder).
Volgens Obama schieten sommige Afrikaanse regeringen, waaronder de Keniaanse, tekort op vlak van mensenrechten en democratie, maar toch wil hij de contacten niet verbreken. Het zijn geen ideale instellingen, maar als we openlijke kritiek combineren met engagement, hebben we de grootste kans om invloed uit te oefenen. Obama kon de laatste maanden uitpakken met enkele grote successen. Zo verzoende hij zich met Cuba, kwam er een deal met Iran -al moet die nog door het congres geloodst worden- en werd de wetgeving van Obamacare nogmaals gered door het Hooggerechtshof.