Het is het eerste bezoek van een zittende Amerikaanse president aan Ethiopië. Obama, die gisterenavond aankwam in de hoofdstad Addis Abeba, zat al samen met premier Hailemariam Desalegn. Mensenrechten waren een van de prioriteiten van Obama tijdens dat gesprek.
In Ethiopië worden journalisten geregeld geïntimideerd of opgesloten, en wordt het middenveld onderdrukt. Bij de laatste verkiezingen haalde de regeringspartij, die al 25 jaar aan de macht is, op één na alle zetels binnen.
De Amerikaanse president Barack Obama schouwt de troepen met de Ethiopische premier Hailemariam Desalegn tijdens een welkomstceremonie in Addis Abeba. AFP / SIMON MAINA
Later op de dag staat een kleine top gepland over de situatie in Zuid-Soedan. De bedoeling is om een consensus te bereiken over sancties tegen de strijdende partijen, als die voor 17 augustus geen vredesakkoord kunnen sluiten.
Een speech voor alle Afrikanen
Op dinsdag ontmoet Obama vertegenwoordigers van het middenveld, en zal hij ook een toespraak houden in de hoofdzetel van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba. Op die manier zal de president het hele continent kunnen toespreken, aldus Ben Rhodes, Obama's adviseur inzake nationale veiligheid.
Rhodes ziet gelijkenissen tussen Kenia, waar Obama net twee dagen verbleef, en Ethiopië. "De dreiging in de twee landen is heel gelijkaardig. Ze hebben allebei te maken met uitdagingen op het vlak van terrorisme, economische groei en de mensenrechten", luidt het. Net als Kenia is Ethiopië een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme in de Hoorn van Afrika. Zowat 4.400 Ethiopische soldaten nemen deel aan de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië tegen terreurbeweging al-Shabaab.
AFP / ZACHARIAS ABUBEKER