Vaak wordt gedacht dat kringen onder je ogen een tekort zijn aan slaap maar dat is volgens Business Insider niet de volledige waarheid. Er zijn heel wat factoren aan het werk voor een donkere kring onder je ogen en je genen hebben er veel mee te maken. Maar wat gebeurt er exact als je donkere kringen krijgt onder je ogen?
De kringen onder je ogen zijn het resultaat van de dunne huid die zich daar bevindt. Daardoor zijn de bloedvaten die daar onder de huid zitten duidelijker zichtbaar. De huid rond onder de ogen is gemiddeld een halve millimeter dik. Gemiddeld heeft je huid een dikte van twee millimeter dus dan begrijp je wel dat bloedvat daar duidelijk te zien zijn.
De kringen onder je ogen hebben een donkere kleur doordat je huid en je onderhuidse weefsel enkel de blauwe en violette golflengtes van licht doorlaten. Daardoor kaatst je huid ook enkel blauw licht terug en zijn de aders die je bijvoorbeeld op je arm kan zien ook blauw, terwijl het bloed dat erdoor loopt rood is. Voor exact dezelfde reden hebben de kringen onder je ogen een donkere blauwe kleur, zeker omdat het licht daar terugkaatst door een zeer dun stukje huid. Voor diezelfde reden zijn blauwe plekken op je gezicht ook veel zichtbaarder rond je ogen.
Naarmate we ouder worden verliest onze huid ook elasticiteit en zal ze minder snel regenereren, waardoor de huid dunner word. Oude mensen zullen dus sneller donkere kringen onder hun ogen hebben, ondanks dat ze veel slapen. Mensen die genetisch een dunnere huid hebben zullen ook sneller donkere kringen onder hun ogen hebben.
Een andere oorzaak voor donkere kringen onder de ogen is periorbitale hyperpigmentatie. Dat is een huidaandoening waardoor de huid onder je ogen meer melanine gaat aanmaken. Dit komt vooral voor bij mensen bij een donkerdere huid. In India is het een van de meest voorkomende problemen waarmee dermatologen worden geconfronteerd. Doordat het vooral bij mannen met een donkere huidskleur moeilijk te behandelen is, is er een stijgende nichemarkt voor verhullende make-up voor mensen met een donkere huidskleur.
Ondanks de genetische factoren zijn er toch enkele zaken die donkere kringen erger kunnen maken. Beschadigde aders onder je ogen kunnen bloed beginnen lekken, waardoor je donkere zakjes onder je ogen krijgt. Dat is niet zo schadelijk en kan gemakkelijk opgelost worden met de juiste behandeling. Ook opgezwollen huid onder de ogen gaat hand in hand met donkere kringen. De opgezwollen huid kan een teken van ouderdom zijn, maar komt bij jonge mensen ook voor door allergieën, ziektes of een teveel aan zout waardoor het lichaam teveel vocht vasthoudt. Dat vocht kan druk op de huid plaatsen waardoor de bloedvaten onder je ogen dichter tegen de huid worden gedrukt.
Maar kan een tekort aan slaap ook donkere kringen onder je ogen veroorzaken? Soms wel maar het is niet zo dat een tekort aan slaap de huid onder je ogen verdunt. Als je lichaam vermoeid is, zal het meer cortisol beginnen produceren waardoor je wakker blijft. Cortisol zorgt er onder andere voor dat de hoeveelheid bloed in je lichaam verhoogt. De aders zullen uitzetten om deze grotere hoeveelheid op te vangen, dus ook de bloedvaten onder je ogen. Daardoor worden de bloedvaten zichtbaarder, zelfs bij mensen met dikkere huid onder de ogen. Maar het is dus lang niet de enige oorzaak van donkere kringen onder je ogen.