Het schip zal 181 meter lang zijn en moet in 2020 klaar zijn, zegt het Wereld Natuur Fonds (WWF). Aan boord is plaats voor zeker dertig bemanningsleden en zestig wetenschappers. Hoeveel het project kost, is niet bekend, maar Røkke wil in elk geval alle kosten voor zijn rekening nemen. Daar zal hij zijn broek niet aan scheuren, want volgens het financiële blad Kapital heeft hij een vermogen van twee miljard euro. Daarmee is hij de tiende rijkste man van Noorwegen.
Plastic vernietigen
De voornaamste opdracht van het schip bestaat erin om plastic afval te vernietigen, dat een groeiend probleem is voor de oceanen wereldwijd. Plastic is niet afbreekbaar, maar valt uiteen in steeds kleinere stukjes, die op hun beurt uiteindelijk door vis en plankton worden opgegeten en zo onze voedselketen binnendringen. Het schip is in staat om vijf ton plastic uit de zee te halen en te verbranden zonder schadelijke stoffen uit te stoten, schrijft de Noorse krant Aftenposten.
Daarnaast zullen de onderzoekers vanop het schip mini-onderzeeërs en drones inzetten om de oceaan en atmosfeer in kaart te brengen.
Voormalige visser
De 58-jarige Noor heeft altijd iets met de zee gehad. Hij begon zijn carrière op zijn 18 als visser en werkte jarenlang op een internationaal vissersschip. Momenteel is hij hoofdaandeelhouder van de holding Aker, dat onder meer actief is in de olie- en gassector. Met zijn gift wil hij niet alleen iets aan de maatschappij teruggeven, maar ook iets voor het milieu doen. Oceanen maken 70% van het aardoppervlak uit en er valt nog heel wat te onderzoeken, aldus Røkke. Ik geef de maatschappij het grootste deel terug van wat ik heb verdiend.