Nog twee overlevers uit negentiende eeuw

Nog twee overlevers uit negentiende eeuw

Toen Emma Morano (foto boven) en Susannah Mushatt Jones (onder) werden geboren in 1899 was er nog geen wereldoorlog geweest en moest penicilline nog worden ontdekt. De Amerikaanse en de Italiaanse worden binnenkort 116 jaar en zagen veel veranderen.

Emma Morano werd op 29 november 1899 geboren. De 115-jarige vrouw woont in Verbania, een bergdorpje in het noordwesten van Italië. Daar omringen de dorpsbewoners haar met de beste zorgen: ze kreeg een televisie van de burgemeester, haar nichtje brengt haar twee keer per dag naar bed en haar arts voert regelmatig controles uit.

Opvallend : haar hele leven lang heeft Morano alle voedingsrichtlijnen in de wind geslagen. Zo at de vrouw weinig groenten of fruit. Wel had ze één stokpaardje : elke dag werkte ze drie rouwe eieren naar binnen, een advies dat ze ooit als kind van een dokter kreeg.

Volgens haar huisarts zit het echter ook in de genen, want Morano's zus stierf pas op haar 97ste. « Vanuit medisch en wetenschappelijk oogpunt kan ze worden gezien als een fenomeen », stelt de man.

De andere vrouw, Susannah Mushatt Jones, zag het levenslicht op 6 juli 1899. Volgende week viert ze haar 116de verjaardag. Jones woont al ruim 30 jaar in een seniorenwoning in Brooklyn. Net als Morano houdt ze zich vast aan routine: om 9 uur staat ze op, neemt ze een bad en ontbijt ze. Volgens haar familieleden omarmt ze de rest van de dag het verleden, met behulp van de talrijke foto's en verjaardagskaarten die haar kamer sieren.

Haar eetgewoontes zijn wel iets meer gangbaar dan die van de Italiaanse. Op de boerderij waar Jones opgroeide, at ze elke dag verse groenten en fruit. Ondanks haar hoogbejaarde leeftijd wordt ze slechts eens in de vier maanden onderzocht door een dokter.

Enkele maanden geleden was er nog het overlijden van Misao Okawa. De Japanse vrouw blies haar laatste adem uit op 117-jarige leeftijd en was toen de oudste levende mens ter wereld. Die eer is nu dus weggelegd voor Jones.