Het Overlegcomité besliste onder meer dat cafés en restaurants tijdelijk de deuren moeten sluiten, dat mensen het aantal nauwe contacten moeten beperken tot maximaal één persoon, dat er een nachtklok komt tussen middernacht en 5 uur, en dat telewerk weer de regel wordt. Die nieuwe maatregelen hebben geen effect op de dienstregeling van de NMBS, zegt een woordvoerder. «Mensen die niet kunnen telewerken, moeten kunnen rekenen op het openbaar vervoer», luidt het. «De NMBS heeft de afgelopen maanden ingezet op een maximaal treinaanbod en een maximale treinsamenstelling ten bate van de veiligheid, en zal dat blijven doen om de veiligheid te waarborgen en mensen op hun bestemming te brengen.»
Tijdens de lockdown die midden maart werd ingevoerd en begin mei eindigde, schroefde de spoormaatschappij de capaciteit wel terug. Ook de Vlaamse en Brusselse openbaarvervoermaatschappijen De Lijn en MIVB deden dat.
Maar ditmaal zullen tram, bus en metro in de hoofdstad wel volgens de normale dienstregeling blijven rijden. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB wil eerst de impact van de maatregelen op zijn netwerk evalueren alvorens aanpassingen door te voeren, klinkt het. Ook in Vlaanderen en Wallonië blijven de bussen van respectievelijk De Lijn en TEC volgens de normale dienstregeling rijden.