Onderzoekers van The Ohio State University filmden 158 studenten terwijl ze in gesprek waren met iemand achter de camera. De studenten spraken zowel Engels, Spaans, Chinees (Mandarijns) als de Amerikaanse variant van gebarentaal. De gezichtsuitdrukkingen van de proefpersonen werden nauwkeurig geanalyseerd.
De proefpersonen kregen tijdens het interview een vraag voorgeschoteld waarop het antwoord logischerwijs nee' zou moeten zijn. Bijvoorbeeld: moet het studiegeld 30% stijgen? De deelnemers vertoonden allemaal dezelfde gezichtsuitdrukking, ongeacht hun taal of cultuur. Ook de dove mensen trokken een niet-gezicht, vaak nog voor ze met hun handen antwoord gaven. Wanneer de testpersonen spraken over negatieve gevoelens deden ze dus steeds drie bepaalde spierbewegingen: de wenkbrauwen optrekken, de kin lichtjes naar boven tillen en de lippen samentrekken: het niet-gezicht'.
The Ohio State University
Uit verder onderzoek blijkt zelfs dat het niet-gezicht de enige gezichtsuitdrukking is die je kunt gebruiken in plaats van een gebaar. Om die reden kan non-verbale communicatie in evolutionair opzicht volgens de onderzoekers wel eens de voorloper van echte taal zijn.
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad Cognition.
Foto Pixabay