Chemicus Mas Subramanian en zijn team voerden in 2009 experimenten uit in verband met elektronica. Voor een van die proeven mengden ze zwarte mangaanoxide met andere chemische elementen, om ze vervolgens in een oven met een temperatuur van 1.200 graden Celsius te zetten. Nadat ze de mengeling opnieuw uit de oven haalden, troffen ze bij een van de stalen een intens diepblauwe kleur aan.
Verder onderzoek toonde aan dat het pigment niet enkel een streling voor het oog is, het is dankzij de unieke kristalstructuur ook bijzonder kleurvast, zelfs wanneer het blootgesteld wordt aan warmte of zure elementen. Bovendien bevat YInMn geen giftige stoffen, in tegenstelling tot kobaltblauw. Kers op de taart is het feit dat het pigment infrarood licht reflecteert. Dat betekent dat verf met YInMn zonnestralen terugkaatst en dus nuttig kan zijn als isolatiemateriaal.
Hoewel de wetenschappers niet op zoek waren naar een nieuw pigment, zijn ze er toch in geslaagd om een erg nuttige kleur te ontwikkelen. Een verfproducent heeft ondertussen een patent genomen op de kleur en deelt nu staaltjes uit. Eind dit jaar zal YInMn normaal geizne beschikbaar zijn.
En dat is goed nieuws voor professionals in allerlei sectoren. Volgens Subramanian is er heel wat interesse van kunstenaars voor YInMn, maar ook van restauratoren. De kleur is immers visueel vergelijkbaar met ultramarijn maar een pak duurzamer dan het eeuwenoude pigment.
Foto Oregon State University