De sector van de duurzame energie is de toekomst en boekt elke dag technologische vooruitgang. Zo staat er al een nieuwe soort zonnepanelen te springen om verkocht te worden. De 'organische' zonnepanelen zijn ecologischer om te produceren en sinds kort is ook hun efficiëntie rendabel geworden. Dat was lang een van de grote hindernissen om commercieel interessant te zijn.
De nieuwe zonnepanelen gebruiken dezelfde techniek die ook gebruikt wordt in de klassieke panelen die op daken van huizen en bedrijven liggen. Een fotosynthetische laag vangt het zonlicht op en zet het om in energie. Bij de klassieke modellen bestaat die laag uit silicium, maar bij de 'organische' panelen wordt dat onderdeel geproduceerd uit koolstof. Dat maakt het veel milieuvriendelijker.
Groter potentieel dan klassieke technologie
Waarom gebruiken we dat niet al lang die nieuwe zonnepanelen? Omdat ze niet dezelfde efficiëntie halen als de zonnecellen die we nu gebruiken. Onze huidige panelen zetten 15 tot 22% van het opgevangen zonlicht op in energie. De 'organische' exemplaren hebben lang rond de helft van dat cijfer geschommeld, maar bij een recente test zijn ze tot 15% geraakt. Een nieuwe studie maakt 17% mogelijk en wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ze tot 25% zullen geraken.
Het zal dan ook niet meer lang duren voor de nieuwe zonnepanelen op de markt beschikbaar zullen zijn. Dr. Yongsheng Chen, een van de onderzoekers, vergelijkt het bij BBC met de opmars van een andere techniek die nu ook heel populair is: OLED. Dat wordt nu heel vaak gebruikt om televisieschermen te produceren. Hij schat dat de 'organische' panelen binnen dit en vijf jaar verkrijgbaar zullen zijn.