Wat is er precies beslist?
Vorige week heeft de socialistische regering de hervorming van de arbeidswetgeving goedgekeurd. In het parlement kon er voor deze hervorming echter geen meerderheid gevonden worden. Om het wetsontwerp toch door te voeren, heeft de regering beroep gedaan op een speciale bepaling uit de grondwet, alinea 3 van artikel 49. Hierdoor kan een wetgeving zonder een stemming passeren als als het parlement er niet in slaagt een motie van wantrouwen te stemmen. De Senaat moet zich nu buigen over de wettekst.
Waarom wordt er gestaakt?
De hervorming van de arbeidswet is oorspronkelijk bedoeld om het arbeidsrecht te versoepelen en moet onder meer het ontslaan of aannemen van werknemers vergemakkelijken. Bonden vrezen echter dat de arbeidsrechten van werknemers uitgehold zullen worden. Daarnaast heeft de Franse premier Manuel Valls zich de woede van de bevolking op de hals gehaald door het parlement buitenspel te zetten om alsnog het wetsvoorstel door te voeren, ondanks eerdere protesten tegen de hervorming. De tegenstanders eisen het vertrek van Valls. Ook de oppositie en een deel van zijn eigen partij zijn tegen.
Wie doet mee?
De vrachtwagenchauffeurs hebben sinds gisteren het werk neergelegd. Daarnaast gaat het spoorwegpersoneel staken uit protest tegen de besparingen en wil het druk zetten op de lopende onderhandelingen over hun arbeidsomstandigheden. Tot morgenvoormiddag zal er gestaakt worden door de Parijse metro en het openbaar vervoer in de voorsteden. Ook het luchtverkeer zal hinder ondervinden. De Franse politie zal morgen eveneens het werk neerleggen, omdat ze zich steeds meer het mikpunt van haat voelen. Er zal echter ook een tegenbetoging plaatsvinden om het politiegeweld aan te klagen.
Foto AFP / J. S. Evrard