De 54-jarige Dutordoir is de eerste vrouw aan het hoofd van de NMBS. Nadat ze voor verschillende CVP-ministers (nu CD&V) had gewerkt, ging Dutordoir in 1990 aan de slag bij Electrabel (nu Engie Electrabel). Ze bleef er bijna een kwarteeuw (op een korte uitstap naar gastransportbedrijf Fluxys na) en schopte het tot CEO.
Eind 2013 trad ze af, om vervolgens een eigen delicatessenzaak op te starten in Overijse. Ze bleef wel actief in verschillende raden van bestuur (zoals BNP Paribas Fortis, bpost en de Franse autotoeleverancier Valeo). Ze werd in het voorjaar van 2016 ook benoemd in het Raadgevend Comité (RaCo) van Toerisme Vlaanderen.
Belang van reiziger staat voorop
«Ik verzeker u dat u in mij een hardwerkende, rigoureuze en warme vrouw zal vinden», zo stelde Dutordoir zichzelf voor toen haar benoeming was bekendgemaakt. «Het kan niet anders dan dat we allen samen de draai kunnen maken en het bedrijf moderner maken en laten evolueren zodanig dat de reiziger nog meer blijdschap kan vinden», aldus nog Dutordoir. Ze voegde nog toe dat toekomstige beslissingen zouden worden getoetst aan één zin: brengt het iets meer op voor de reiziger.
Aan vakbondszijde hoopte men dat «we samen van de NMBS een delicatessenzaak kunnen maken». De bonden riepen Dutordoir op om werk te maken van het ondernemingsplan en het beheerscontract voor de NMBS. Er is voorlopig nog geen gesprek gepland tussen de nieuwe CEO en de bonden.
Vervroegd afscheid van Cornu
Jo Cornu was sinds 13 november 2013 de CEO van de NMBS. Zijn mandaat liep normaal tot eind 2019, maar al in april 2016 raakte bekend dat hij van plan was op te stappen. Hij zei dat hij «gezien zijn leeftijd» (72 jaar, red.) nooit de intentie had om zijn mandaat volledig uit te doen en dat hij het moment gekomen achtte om «een gedachtewisseling» op te starten over zijn vertrek. Uiteindelijk bleef hij dus nog bijna een jaar op post.
Net als voor Cornu geldt voor Dutordoir een loonplafond van 290.000 euro per jaar. Haar mandaat loopt zes jaar.