Onderzoekers van het Howard Hughes Medical Institute hebben een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om uit te vinden welke virussen je ooit hebben besmet door een druppeltje bloed te analyseren.
De nieuwe methode heet VirScan en het is mogelijk een grote mijlpaal voor de medische diagnostiek. De technologie kan meer dan 1000 ziekteverwekkers tegelijk opsporen in tegenstelling tot de huidige conventionele bloedonderzoeken waarbij één pathogeen tegelijk getest kan worden.
"Wat het zo uniek maakt is de schaal. Op dit moment moet een arts raden welk virus er in het spel zou kunnen zijn voor we kunnen testen op dat virus. Met VirScan kunnen we een test afnemen waarbij alle virussen, zelfs enkele erg zeldzame, bekeken worden," zei Stephen Elledge, een van de onderzoekers.
VirScan werkt op basis van peptiden (fragmenten van virussen) waardoor men kan vaststellen of een patiënt besmet is of is geweest met een bepaald virus. Het team testte 569 mensen uit Peru, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Thailand en vond een patroon dat suggereert dat veel mensen aan dezelfde peptiden warden blootgesteld.
Bovendien kunnen onderzoekers dankzij VirScan het verschil onderzoeken hoe de blootstelling aan een bepaald virus kan correleren met de mogelijkheid een andere ziekte later op te lopen.
Met de komst van deze technologie kunnen wetenschappers een beter inzicht krijgen in het genoom van virussen en daarmee meer informatie verzamelen over de gevolgen van een groot aantal ziekten.