Het federale veiligheidsplan zet de prioriteiten uit voor onze veiligheidsdiensten. Het document belicht de tien criminaliteitsfenomenen die in de komende jaren prioriteit krijgen en alle andere veiligheidsplannen, zoals het Nationaal Veiligheidsplan van de politie, moeten zich daarop afstemmen. Twaalf jaar na de vorige versie heeft de federale regering voor een update gezorgd.
Het nieuwe plan legt grotendeels dezelfde accenten als zijn voorganger. "Criminaliteit verandert voor een stuk wel en voor een stuk niet. En toch worden enkele thema's sterker benadrukt dan de vorige keer", legt Justitieminister Koen Geens (CD&V) uit. Zo krijgen terrorisme en radicalisering meer belang toebedeeld. Ook de strijd tegen cybercriminaliteit wordt belangrijker en voor het eerst komen ook verkeersveiligheid en alles wat te maken heeft met leefmilieu aan bod.
"Preventie, repressie en nazorg"
"Met het document coördineren we de hele keten van preventie, repressie en nazorg tussen de gewesten, gemeenschappen en de federale overheid", aldus de minister. "We zullen de uitvoering jaar na jaar opvolgen, zodat we kunnen bekijken waar we staan." Het plan loopt tot het einde van de legislatuur. Tegen 2020 moet er een volgende versie klaarliggen.
Belga / L. Claesen