Het contract dat je afsloot beloofde je een indrukwekkende internetsnelheid van 200Mbps, maar de realiteit draaide anders uit. Je haalt hoogstens 25Mbps, Netflix werkt niet als je boven bent en na 7 uur 's avond kan niemand nog online gamen.
Maar je kan zelf je internetsnelheid verhogen. De oplossing kan zo gemakkelijk zijn dat je gewoon je router hoeft te verplaatsen tot de meer ingewikkelde dingen zoals je Wifi-frequentie aan te passen.
De afstand tussen de router en de toestellen, het aantal muren en vloeren tussenin maken allemaal een groot verschil. Terwijl een wifisignaal tientallen meters ver kan gaan als het niet gestoord wordt, dan het een paar vloeren of muren verder nog maar half zo sterk.
Je verbindingssnelheid wordt ook bepaald door je router, hoe oud die is, hoe goed de processor en de antenne zijn, hoe goed het de signalen opvangt en hoeveel toestellen er verbonden zijn met het netwerk.
1. Herstart je router.
De klassieke oplossing voor technische problemen is vaak je beste keuze. Als je router een reset-knop heeft, druk deze dan enkele seconden in. Als hij dat niet heeft trek de stroomkabel dan uit het stopcontact, wacht een halve minuut en sluit hem weer aan.
2. Verplaats je router.
De meeste routers sturen signalen in 360°, dus is het belangrijk dat je router centraal in je woning staat, in het midden tussen de verschillende toestellen. De materialen rondom de router zijn ook belangrijk. Metaal verstoort wifisignalen, maar hout doet dat niet. Ook zet je je antenne best verticaal in plaats van horizontaal, dat zorgt ook voor een beter signaal.
3. Kijk na of je familieleden aan het streamen of torrenten zijn.
Intensieve activiteiten zoals HD video's kijken, of bestanden delen eisen hun tol op je internetsnelheid. Routers kunnen honderden toestellen verbinden, maar het is belangrijker wat ze aan het doen zijn.
4. Kijk of je serviceprovider lagere snelheden levert dan beloofd.
Sommige serviceproviders overbelasten hun netwerk, waardoor de snelheid tijdens de spitsuren sterk omlaag gaat. Test je verbinding door een snelheidstest te doen, bijvoorbeeld via SpeedTest.net, doe dit een paar keer doorheen je dag. Het zou niet te veel mogen wisselen, je zou altijd 80 of 90 percent van wat je provider je belooft moeten ontvangen.
5. Doe een ping-test
Terwijl een snelheidstest de hoogst mogelijke snelheid berekent, geeft de ping-test de vertraging op je netwerk.
Ga naar PingTest.net, hier krijg je een cijfer in milliseconden. Een lager cijfer is beter. De site geeft ook een waarde tussen A en F, deze geeft weer hoe geschikt je internet is voor streamen en online gamen.
6. Controleer of je niet op een overbevolkt kanaal zit.
Een slechte wifiverbinding kan het resultaat zijn van te veel gebruikers op hetzelfde kanaal.
Je kan je snelheid verhogen door naar een minder druk kanaal te verhuizen. Installeer een programma zoals 'XirrusWifi Inspector'. Macs hebben een ingebouwde tool. Klik op Option en klik op het draadloos-symbool op je toolbar, klik dan op Open Network Diagnostics. Deze programma's geven de kanalen weer op elke frequentie, en ook welke gebruikt worden door netwerken in de buurt.
7. Wissel van kanaal.
Als je ziet dat je op een overbevolkt kanaal zit, dan kan je dat handmatig aanpassen. Typ het IP-adres van je router in je webbrowser. (Het IP staat meestal op de achterkant van je router, anders google je het model van router dat je hebt.) Je wordt gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord in te geven, waarna je bij je wifi-instellingen komt. Daar kan je wisselen naar het kanaal dat als beste werd uitgekozen door je eerdere analyse.
8. Let op voor storingen door andere draadloze toestellen.
Babymonitors, oudere draadloze telefoons, microgolfovens en draadloze luidsprekers zijn maar een paar van de toestellen die storingen kunnen veroorzaken. Zorg er dus voor dat deze toestellen niet tussen je router en het toestel waarmee je wifi wil ontvangen staan.
9. Koop een draadloze signaalversterker.
Lange afstanden kunnen een probleem zijn. Maar er zijn voldoende signaalversterkers op de markt. Zo een versterker steek je in een stopcontact en het verstuurt je signaal nog eens uit, maar dan sterker.